Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, ABD ile Türkiye’nin Orta Doğu’daki savaş konusunda farklı tutumlar almasının NATO içinde ciddi çelişkilere yol açabileceğini söyledi.
Rus Vedomosti gazetesine Ankara’nın İsrail-Hamas savaşına ilişkin tutumunu değerlendiren Gruşko, “Tabii ki Türkiye ile ABD arasındaki görüş ayrılığı ek sürtüşmelere ve bazı iç şoklara neden olacak” dedi.
Orta Doğu dışındaki konularda da NATO’nun kuzey ve güneydeki üyeleri arasında birçok farklı görüşler bulunduğunu belirten Gruşko, “Kuzey Afrika’yı tehdit olarak gören güneydeki üyeler NATO’nun stratejisinin büyük ölçüde Doğu’dan gelen tehlikeyi savuşturma görevine göre şekillenmesinden hoşnutsuzluk duyuyor” diye konuştu.
Rus diplomat, savaşın şu andaki aşamasında çelişkilerin NATO açısından önemini abartılmaması gerektiğini, şu ana kadar ittifakın tüm üye ülkeleri arasında sadece ABD’nin Orta Doğu’daki çatışmaya açıkça katıldığını söyledi. İttifak’ın onayı alma gereği duymadan harekete geçen ABD’nin bölgeye iki uçak gemisi gönderdiğini belirten Gruşko, bunun NATO’nun kararı olmadığını vurguladı. Ancak Rus diplomat, ABD’nin pozisyonunu ya da eylemlerini meşrulaştırmaya ihtiyaç duyarsa NATO’yu da işin içine katabileceğine dikkat çekti.
Çatışmanın gelişme potansiyelinin çok büyük olduğunu söyleyen Gruşko, “Türkiye, bölgedeki ana aktörlerden biri olmaya devam ediyor ve savaş çıkarlarını doğrudan etkiliyor. Bütün bunlar sadece coğrafi değil, aynı zamanda dikey gerilimin artması riskini de yaratıyor. Ortada bölgesel güvenliğe yönelik bir tehdit var. Bu durumda hiçbir örgüt kenarda kalamaz” dedi.
Fuad Safarov, Moskova