Fuad Safarov, Moskova
Çariçe II. Katerina’nın, yüzyıllar boyunca Moskova’daki iktidarın simgesi olan ünlü Kremlin’i büyüterek daha da muhteşem bir yapıya çevirme planından Rus-Osmanlı savaşı nedeniyle vazgeçmek zorunda kaldığı ortaya çıktı.
UNESCO “Dünya Miras Listesi’nde de yer alan Kremlin tarihi kayıtlarda ilk olarak 1147’de geçmeye başladı. Rusçada “kale” anlamına gelen Kremlin’in bugünkü halinin yapımına ise 1485 yılında başlandı. Rusya Devlet Mimarlık Müzesi Tarih Bölümü Başkanı Zoya Zolotnitskaya, Çariçe II. Katerina’nın 1768 yılında Büyük Kremlin Sarayı inşası için mimarlara talimat verdiğini söyledi. Ünlü tarihçi, “Katerina Kremlin’i yeniden inşa etmeyi planlıyordu. Moskova’da kendisinin oturacağı bir saray yapılmasını istiyordu. Maketi ünlü Rus mimar Vasili Bajenov hazırladı. Projeye göre Kremlin’in bazı duvarları sökülerek görkemli dev saraylar inşa edilecekti” dedi.
Projeye göre, Büyük Kremlin Sarayı, Moskova Nehri’nin kenarında arazide kurulacaktı. 1 Haziran 1773’te dev inşaatın temelinin atıldığını anlatan Zolotnitskaya, “Fakat Türklerle ile savaş projenin gerçekleştirilmesine engel oldu. Proje pahalıydı. O sıralar Rusya devlet bütçesi, savaşa para harcamayı ve aynı anda Büyük Kremlin Sarayı’nın inşasına kaynak ayırmayı kaldıramadı. Eğer savaş olmasaydı, Kremlin şimdiki halinden farklı olacaktı” diye konuştu. Rus tarihçinin sözünü ettiği 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı sonucunda Ukrayna’nın güneyi, Kuzey Kafkaslar ve Kırım, Rusya’nın eline geçmişti.
Savaşın getirdiği ağır maliyet nedeniyle Büyük Kremlin Sarayı 1838-1849 yıllarında daha önceki projeden küçük olarak inşa edildi. Mimar Bajenov’un proje maketi ise müzenin deposuna kaldırıldı.
Günümüzde Büyük Kremlin Sarayı’nın tarihi Andreyevski, Aleksandrovski, Vladimirovski ve Georgiyevski salonları bulunuyor. Rusya’nın önemli devlet törenleri ve yabancı liderler ile görüşmeler bu salonlarda yapılıyor.
Not: Bu yazı Medya Günlüğü’nde daha önce yayınlanmıştır.