Fuad Safarov, Moskova
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kırım’ın ait olduğu Ukrayna’ya iade edilmesi gerektiği” yolundaki son açıklaması Moskova’da sert tepkilere yol açtı, bazı siyasiler hakarete varan sözler kullandı, bazıları da Rus turistlerin Türkiye’yi boykot etmesi çağrısı yaptı.
Rus Senatör Olga Koviditi, açıklamaların Rusya ile Türkiye arasında varılan kırılgan karşılıklı anlayışı bozabileceği uyarısında bulundu ve “Bu sözler için çok üzgünüz çünkü bugün Türkiye, Rusya ile Batı arasındaki çatışmadan en çok yararlananlardan biri. Türkiye bizim stratejik ortağımızdır” dedi.
Milletvekili Oleg Matveyçev ise, çok ağır ifadeler kullanarak Kırım’la ilgili açıklamaları eleştirdi. Politnavigator haber sitesine konuşan Matveyçev, ” Erdoğan Orta Çağ’da yaşıyor, hâlâ Kırım’ın Osmanlı İmparatorluğu içindeki Kırım Hanlığı olması gerektiğini düşünüyor” iddiasında bulundu.
Erdoğan’ın geçmiş hayallerle ve gerçeklerin dışında yaşadığını ileri süren Matveyçev, “Böyle insanlar, sonunda birdenbire tökezlerler, düşünceleriyle bulutların üzerinde çok yükseğe uçarlar ve ayaklarının altındaki çakıl taşlarını fark etmezler. Erdoğan zaten tökezledi, neredeyse Amerikan darbesinin altında uçtu ve onu sadece Rus müdahalesi kurtardı” derken hakarete varan sözler kullandı.
Senatör Oleg Tsekov da, Türkiye’nin Osmanlı Devleti ve Rusya İmparatorluğu arasında imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması (1774) ve Yaş Antlaşması (1792) gibi iki tarihi belgeye göz atması çağrısında bulundu. Tsargrad Tv kanalına konuşan Tsekov, Türkiye’nin söz konusu iki belgeyle Kırım’ı koşulsuz Rusya’nın ayrılmaz bir parçası olarak tanıdığını söyledi.
Rus Milletvekili Andrey Kolesnik, Ankara’nın Kırım açıklamalarından dolayı Rusya vatandaşlarının Türkiye’de tatil yapmaktan vazgeçmesi çağrısında bulundu. Kolesnik, Telegram kanalında, “Zaten Türklerden ne bekliyorduk? Tatil sezonu bitiyor, Türklerin artık bize ihtiyacı yok. Hiç kimse tatil için Türkiye’ye gitmesin. Bu hainler, turistlerimize her an saldırabilir!” dedi.
Daha dengeli bir açıklama yapan Rus akademisyen Maksim Braterski ise, Türkiye yönetiminin Kırım açıklamalarının eski söylemlerinden farklı olmadığını ve Ankara’nın denge politikası izlediğini söyledi.
Ne demişti?
Erdoğan, hafta içinde Kırım Platformu’ndaki çevrimiçi Liderler Zirvesi’ne video mesajla katılmış ve “Kırım’ın, ayrılmaz parçası olduğu Ukrayna’ya iadesi, esas itibarıyla uluslararası hukukun gereğidir” demişti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, CNN International kanalında katıldığı bir programda, “Kırım’ın ilhakını asla tanımadıklarını, Kırım’ın yasal ve tarihsel olarak Ukrayna’nın bir parçası olduğunu” kaydetmişti.