Home Günlük Çin denizden geliyor

Çin denizden geliyor

0

Çin Silahlı Kuvvetleri’nin yıllık tatbikatı olan “Exercise Joint Sword” sona erdi.

Bu tatbikat, giderek artan sayıda Çin gemisi ve uçağının Tayvan’ı çevrelediği bir etkinlik. Bu yıl, Çin tatbikatı Tayvan’ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Lai’nin göreve başlamasına “güçlü bir ceza” olarak nitelendirdi. 46 Halk Kurtuluş Ordusu Donanması (PLAN) gemisi adayı çevreledi ve tespit edilen 111 uçaktan 82’si Tayvan Hava Savunma Tanımlama Bölgesi’ni (ADIZ) ihlal etti, bu şimdiye kadarki en yüksek sayı.

Bu arada PLAN, yeni bir korvet sınıfının ilkini üretmiş durumda, bunu inşa etmek bir yıldan az sürdü.

Başkan Şi Cinping’in önceliği, ister küresel etkisini artırmak, ister ekonomik büyümeyi sağlamak, ister ABD hegemonyasına karşı koymak veya ulusal güvenliği ve egemenliği artırmak olsun, ticaretin korunması ve genişletilmesi, tüm bu temaların ortak noktası. Son zamanlardaki farklı olaylar bu amacı desteklemektedir.

Putin’in Ukrayna’daki savaşı, Ukraynalılar için varoluşsal bir tehdit olsa da, Şi’nin gözünden Batı kaynaklarını tüketen faydalı bir durum görülecektir. Tayvan’ı kuşatma, giderek artan askeri uyumu göstermekte ve bu da ABD ve diğerlerinin ‘ne olur?’ sorusunu düşünmelerine neden olmaktadır.

Bu temelin üzerine Çin’in askeri birikimi olağanüstü bir hızla devam etmektedir. Çin, şu anda her iki yılda bir Kraliyet Donanması’nın tamamına eş değer gemiler inşa etmektedir. Yeni bir gizli korvet sınıfının ilkini bir yıldan kısa sürede inşa ettiler, ABD Donanması’nın eş değeri olan Kıyı Savaş Gemisi ise dört yıllarını aldı.

Amerika‘nın yeni fırkateyni, daha büyük ve daha karmaşık olmasına rağmen, yapımına başlanmasından deneme seferlerine kadar yedi yıl alacaktır. Kraliyet Donanması’nın eş değeri olan Tip 26 Fırkateyni yaklaşık beş yıl. Gemiler inşa etme endüstriyel kapasitemiz beş kat geride kalmaktadır.

Korvetler, kendi başlarına ilginçtir. Genellikle boyut ve silah donanımı açısından kıyı devriye gemileri (OPV’ler) ve fırkateynler arasında bir yerde yer alırlar. Normal küçük korvetler, silah taşıma kabiliyetleriyle sınırlı değildir, daha çok kötü hava koşullarında savaşma kabiliyetleri sınırlıdır, çoklu görev yapacak kadar mürettebat sayısına sahip değillerdir ve güç üretimi, bağlantı ve bant genişliği bakımından muhripler ve üstü gemiler gibi geniş resmi görememektedirler. Küçük oldukları için ömürleri boyunca esneklik ve uyum yetenekleri de daha azdır.

Korvetlere pahalı silahlar ve sensörler yerleştirmeye başladığınızda, hızla bu sınırlamalarla birlikte gelen, ancak fırkateyn veya muhrip kadar maliyetli olan bir geminiz olur. Bu nedenle Kraliyet Donanması bunları hiç düşünmemiştir.

Ancak Çin, 2012’de korvet oyununa girdi ve 50’si PLAN’a, 22’si sahil güvenliklerine ve yedisi ihraç edilen 79 Tip 056 inşa etti. Sonra 2021’de durdular. Belki de bu gemilerin küresel güç projeksiyonu için çok küçük olduğunu, yerel bir çatışmada hayatta kalamayacaklarını düşündüler.

Bu alanlardaki gemileri yeniden inşa etmeye başlamaları, iki şeyin farkına vardıklarını gösteriyor. Birincisi, kıyı barış zamanı operasyonları ile yüksek yoğunluklu savaş arasında korvetin işe yaradığı büyük bir küresel denizcilik etkinliği var…

(Eski İngiliz Donanması komutanlarından Tom Sharpe’ın The Telegraph gazetesinde yayınlanan yazısından çeviri. Çeviren: Büşra Büyük. tasam.org)

Yazının tamamını okumak için tıklayın

Yazının İngilizce orijinalini okumak için tıklayın

Fotoğraf: Xinhua

Medya Günlüğü

Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Exit mobile version