Home Günlük Barışın ilk sinyalleri mi?

Barışın ilk sinyalleri mi?

0

Dokuz aydır süren Ukrayna savaşında son bir haftadır hem Rusya’dan hem de Batı’dan barış sürecinin başlaması olarak nitelenemese de dikkat çeken bazı sinyaller geliyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iktidarda kaldığı sürece masaya oturmayacakları yolundaki açıklamasıyla müzakere umudu aylar önce rafa kalkmıştı. Ancak, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov geçen hafta barış görüşmelerine açık olduklarını bildirdi.

Hemen ardından Amerikan Washington Post gazetesi ABD’li yetkililerin Kiev’e, müzakerelere açık olunduğu yönünde Rusya’ya sinyal verme ve Putin iktidarda kaldıkça müzakere olmayacağı yönünde yapılan açıklamaları bırakma çağrısında bulunduğunu yazdı. Buna ek olarak ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington ile Moskova arasındaki iletişim kanallarının Ukrayna’daki savaşa karşın açık olmaya devam ettiğini açıkladı.

Amerikan medyası Sullivan’ın Rusya yönetiminin ağır toplarından Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ve Kremlin’in dış politika danışmanı Yuri Uşakov ile geçen aylarda görüştüğü yazdı. Ancak medyaya göre bu görüşmelerin amacı savaşı bitirmekten çok nükleer bir savaş çıkmasını önlemeye yönelik. Dün Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko da benzer bir açıklama yaptı ve ABD ile Ukrayna müzakereleri konusunu görüşmediklerini söyledi.

İtalyan La Repubblic gazetesi ise, ABD ve NATO yetkililerinin, Ukrayna ordusunun büyük bir saldırıya hazırlandığı güneydeki Herson’u ele geçirmesi durumunda Kiev’in Rusya ile güçlü bir konumdan müzakerelere başlayabileceğini düşündüğünü yazdı. Herson, Donetsk, Luhans ve Zaporijiya ile birlikte Rusya tarafından ilhak edilen dört bölgeden biri.

TürkRus.Com’un haberine göre, bu konudaki son gelişme Zelenski’nin “Putin gitmeden müzakereler başlayamaz” söyleminden geri adım atarak Rusya’ya şu beş koşulu ileri sürmesi oldu:

1-Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması

2- BM Sözleşmesine saygı gösterilmesi

3- Askeri operasyonların neden olduğu tüm kayıpların tazmin edilmesi

4- Tüm savaş suçlularının cezalandırılması

5- Benzer bir saldırının tekrarlanmayacağının garanti edilmesi 

Zelenski’nin “Putin gitmeli” koşulunu artık dile getirmemeye başlamasının nedeni büyük olasılıkla ABD’den bu yönde bir talep gelmesi. Şu anda Batı’nın yardımıyla ayakta duran Ukrayna’nın bundan sonra gelebilecek baskılara direnme şansı bulunmuyor.

Son bir haftaya sığan bütün bu haberlerle iddiaları barış sürecinin başlangıcı kabul etmek şu an için olanaksız olsa da süreci başlatabilecek yeni sinyaller gelip gelmeyeceğini dikkatle izlemek gerekiyor.

Ukrayna ordusunun Herson’u ele geçirmek amacıyla başlatacağı saldırının akıbeti savaşta dönüm noktası olabilir ve masaya oturulup oturulmamasını belirleyebilir.

Medya Günlüğü

Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Exit mobile version