10 Haziran 1946’da kurulan ve ilk başkanı Sedat Simavi olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) kuruluşunun 76. ve Basın Müzesi’nin 34. yıl dönümünü kutladı.
TGC Başkanı Turgay Olcayto, “Türkiye, bugün demokrasiden sapmış, demokrasinin bütün kurum ve kurallarının dışında işleyen bir çarkın parçası. İktidar gazetecileri işsizlikle terbiye ediyor, açlıkla terbiye ediyor, cezaevi ile terbiye ediyor. Benden değilsen gazetecilik yapmıyorsun diyor bir anlamda. Türkiye’de tek tip gazeteci ve gazete istiyorlar, Çok seslilik değil tek sesli bir toplum istiyorlar” dedi.
TGC Başkan Yardımcısı Doğan Şentürk ise konuşmasında “Pandemiye aşı bulundu. Fakat bu iktidarlar, bu baskılar gelip gittikten sonra acaba bu otosansüre aşı bulabilecek miyiz? Çünkü pek çok meslektaşımız şu anda otosansür mekanizmasını benimsemiş durumda. Gazetecilik açısından en büyük tehlike de otosansür yapmak. Dolayısıyla bunun çaresini üretmek zorundayız, bağımsız gazetecilik için mücadele vermek zorundayız, veriyoruz da. Ben korkunun statükoyu, umudun da değişimi beslediği kanısındayım” diye konuştu.
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş konuşmasında basının hafızası olana Basın Müzesi’nin önemine işaret etti. Müze’nin 30 bin gazetecilik ve iletişim kitabıyla Türkiye’nin en iyi uzmanlık kütüphanelerinden birine sahip olduğunu belirterek “Müze 1988 yılından bu yana sadece kamuya yararlı dernek olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin katkılarıyla ayakta duruyor. Bundan sonra da Müze’yi ayakta tutmak için elimizden gelen tüm çabayı sarf edeceğiz” dedi.
Toplantıda konuşan TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı ise, “Bugüne bakıyorum mesleğimizin içine düştüğü, düşürüldüğü durumu gerçekten hazmetmek çok zor. Haber çarpıtmak şimdiye kadar hep gördüğümüz bir şeydi. Ama doğrudan doğruya yalan haber manşetlere çıkıyor” diye konuştu.
TGC Kadın Gazeteciler Komisyonu Başkanı Ayşegül Aydoğan Atakan da, “Kadın Gazeteciler Komisyonu geçmiş dönemde çok başarılı çalışmalara imza attı. Toplumsal Cinsiyet Eşitlikçi Haber Kılavuzu’nun ortaya çıkması bile medyadaki eril dilin değişimine yönelik olarak yapılmış büyük bir adımdı. Dili dönüştürmekte medyaya çok önemli görevler düşüyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönem çalışmalarında da bu konuya yine eğileceğiz” dedi.
(TGC)