Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “geleneksel manevi ve ahlaki değerlerin korunması ve güçlendirilmesine” yönelik kararnameyi onayladı. 17 geleneksel değere dikkat çekilen belgede, bu değerlerin korunmasının stratejik planlama ve ulusal güvenliğin parçası olduğu belirtiliyor.
Rusya’da resmi olarak “geleneksel değer” olarak kabul edilen maddeler şöyle:
-Yaşam
-İtibar
-İnsan hak ve özgürlükleri
-Vatanseverlik
-Vatandaşlık
-Vatana hizmet
-Güçlü aile
-Yaratıcı iş gücü
-Maneviyatın maddiyatın önünde olması
-Hümanizm
-Merhamet
-Adalet
-Kolektivizm
-Karşılıklı yardımlaşma ve saygı
-Tarihsel hafıza ve nesillerin devamlılığı
-Rusya halklarının birliği
‘Rusya’nın Geleneksek Manevi ve Ahlaki Değerlerinin Korunmasına ve Güçlendirilmesine İlişkin Devlet Politikası Esaslarının Onaylanması Hakkında’ başlıklı kararname uyarınca ‘Rusya’nın geleneksel manevi ve ahlaki değerlerinin, kültürel ve tarihsel hafızasının korunması’ olarak tanımlanan stratejik ulusal önceliğin yerine getirilmesi, söz konusu devlet politikasındaki görevlerin yerine getirilmesini öngörüyor.
Sputnik’in aktardığına göre Putin, kararnamede bu görevleri evlilik müessesesinin kadın-erkek birliği olarak korunması da dahil ülkede geleneksel aile değerlerinin korunması, güçlendirilmesi ve teşvik edilmesi, nesiller arası devamlılığın sağlanması, ileri yaştaki nesil için hak ettiği yaşamın temin edilmesi, Rusya halkının korunmasıyla ilgili konseptin oluşturulması olarak belirledi.
“LGBTİ+ propagandası Rus aile yapısını bozabilir”
Kararnamede “geleneksel değerlerin Rus toplumunun temel değerleri” olduğu vurgusu yapılarak Moskova’nın “terör örgütleri, kimi kitlesel medya kuruluşları, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer dost olmayan devletlerden gelen tehditlere karşı kendisini savunmak için derhal acil tedbirler almak zorunda olduğu” savunuldu.
Putin’in imzaladığı kararnamede ayrıca “Belli kuruluşlar ile Rusya topraklarından gelecek tehditlere karşı geleneksel değerlerin savunulması gerektiği” ibaresinin de yer aldığı dikkat çekti. Tehdit olarak görülen söz konusu kuruluşlar ve kişilerin, “yabancı fikirleri Rus toplumunun içine taşıyabileceği ve geleneksek olmayan cinsel birliktelik propagandasıyla geleneksel Rus aile yapısını bozabileceği” de iddia edildi.
Ukrayna savaşında da Moskova ve Rusya lideri Putin’in yanında yer alan Ortodoks Kilisesi kararnameden memnuniyet duyduğunu açıkladı. Kilisenin üst düzey temsilcilerinden Fyodor Lukyanov, resmi haber ajansı Tass’a yaptığı açıklamada “Kararname sayesinde insanlarımız ve çocuklarımız kirden/pisliklerden korunacaktır” diye savundu.
Rusya’da parlamento da son günlerde, 2013’te çıkarılan ve reşit olmayan çocukları eşcinsellikten koruma amaçlı olduğu savunulan yasal düzenlemenin kapsamının genişletilmesi konusunda tartışmalar yürütüyor. Tartışmalarda, yasanın kapsamının yetişkinleri de içerecek biçimde genişletilmesinin ele alındığı bildiriliyor.
Hak savunucuları, yasasının kapsamının genişletilmesi halinde ülkede LGBTİ+ birlikteliklerine yönelik her türlü sözün doğrudan yasak olacağı uyarısı yapıyor.
(TürkRus.Com, DW Türkçe)