Modern zamanların en ölümcül kumarının nasıl ortaya çıktığını ya da dünyaya nasıl yayıldığını aslında kesin olarak bilen yok… Adı böylece konmasa da, Rus ruletinin bir türevine, ünlü Rus şair Mihail Lermontov’un 1839’da yazdığı “Zamanımızın Bir Kahramanı” romanında rastlanıyor. Ancak oyunun Çarlık ordusunun kışlalarından çıktığını düşünenlerin sayısı az değil.
“Rus ruleti” ifadesini kullanan ilk kişi ise Amerikalı macera öyküleri yazarı Arthur Surdez. İfade ilk kez Collier’s dergisinin 1937 tarihli bir sayısında yayınlanan öyküde geçiyor. Öyküde Ekim Devrimi’nde yenilen ordu subaylarının bir kafede “altıpatlar”la Rus ruleti oynadığına değiniliyor.
İlginç olansa, 1917 öncesinde hiçbir Rus yazarın eserlerinde “Rus ruletine” değinmemiş olması. Lermontov’un romanındaki pasajda da bir toplu tabancayı elden ele geçirmek yerine “dolu mu yoksa boş mu olduğu bilinmeyen” tek atışlık bir tabanca kullanılıyor.
Ekim Devrimi yıllarında Rusya’da en yaygın revolver, 7 mermi alan Nagant (M1895). Bundan hareketle Surdez’in altıpatları sahnesinin hayal ürünü olabileceğini düşünenler de var.
Peki Rus ruleti ne kadar ölümcül?
Altıpatlarla oynanacak bir Rus ruletinde silahın ortalama her 3.5 atışta patlaması beklenir.
İlk kez tetiğe basıldığında yüzde 16,6 olan patlama olasılığı bir sonrakinde yüzde 20’ye, bir sonrakinde yüzde 25’e ve en nihayetinde yüzde 100’e, yani kesinlik mertebesine yükselir. Tetiğe her basıştan sonra topun yeniden çevrilmesi durumunda ise olasılık her seferinde aynı kalır: yüzde 66,5.
(TürkRus.Com)
Not: Bu yazı Medya Günlüğü’nde daha önce yayınlanmıştır.