Vatanından uzakta yaşamak zorunda bırakılan 20. yüzyılın en önemli şairlerinden Nâzım Hikmet doğumunun 120. yıl dönümünde hayatını kaybettiği Moskova’da bugün anılacak.
Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’ndan yapılan konuyla ilgili açıklama şöyle:
“Nâzım’ın eserleri ve mirası, sunumlarını Moskova Nâzım Hikmet Vakfı Öğrenci Komitesinin hazırladığı şarkı ve şiirlerle şairin Moskova yıllarında sıkça bulunduğu tarihi koridorlarda yeniden hayat buluyor. Rusya ve Türkiye’nin ortak değerlerinden biri olan büyük şairi anma etkinliği, şairin de üyesi olduğu Moskova Yazarlar ve Yayıncılar Birliği binasında gerçekleştirilecek.
Rus ve Türk akademisyenlerin, Rus-Türk iş dünyası temsilcilerinin ve Moskovalı öğrencilerin katılımlarıyla gerçekleştirilecek etkinlik Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ve Moskova Yazarlar ve Yayıncılar Birliği (ASPİ) ev sahipliğinde, Moskova Nâzım Hikmet Kütüphanesi ve Moskova Yunus Emre Enstitüsü iş birliği ile düzenlenecek.
Etkinlikte akademisyenlerden sunumlar, öğrencilerden şarkı ve şiirler, edebiyat konuşmaları ve mini bir konser icrası gerçekleştirilecek, düzenlenecek anma alanında şaire ait kişisel eşyalar sergilenecek ve misafirlere Türk mutfağından ikramlarda bulunulacak.
Şairin ikinci vatanı Moskova’da 25 Ocak 2022 tarihinde (bugün) saat 18.30’da başlayacak olan etkinliğe katılmak ve ayrıntılı bilgi almak için Moskova Nâzım Hikmet Kültür-Sanat Vakfı ve Moskova Yunus Emre Enstitüsü sosyal medya hesaplarından konuyla ilgili iletişime geçilebilecektir.
Etkinlik 25 Ocak 2022 Salı günü saat 18.30’da Moskova Yazarlar ve Yayıncılar Birliği tesislerinde gerçekleştirilecektir.”
Portre/Nâzım Hikmet
Nâzım Hikmet Ran ya da Türkiye’den ayrıldıktan sonraki soyadı ile Nâzım Hikmet Borzecki (14 Ocak 1902; Selanik, Osmanlı İmparatorluğu – 3 Haziran 1963; Moskova, SSCB), Türk şair ve yazar. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye’de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.
Komünist siyasi düşünceleri yüzünden defalarca tutuklanmış ve yaşamının büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirmiş; Türkiye’de 11 ayrı davadan yargılanarak İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre hapis yatmıştır. Yasaklı olduğu yıllarda Orhan Selim, Ahmet Oğuz, Mümtaz Osman ve Ercüment Er adlarını da kullanmıştır.
1951 yılında Türkiye’den ayrılması sonrasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılmış; bu karar ölümünden 46 yıl sonra, 5 Ocak 2009 tarihinde iptal edilmiştir. 1963 yılında Moskova’da kalp krizi sonucu öldü. Mezarı hâlen Moskova’dadır. (Vikipedi)