Tamer Durak-Gazeteci
Nasrullah abi aramızdan ayrılalı bir hafta oldu. Kimi “Borsa Kralı” dedi, kimi “emekli iş insanı”. Tarihe iz bırakmış önemli biri yaşamını yitirince onunla biraz zaman geçirmiş, anısı olan herkes patır patır dökülür ve anılarını anlatır ya, ben bu anlatıların arkasında hem kaybedilenin hem de anıyı anlatanın “yaşadık be yaşadık” varız çığlığının olduğunu düşünürüm. O yüzden kayıplarımın ardından çok fazla sesim çıkmaz, yasımı kendi içimde tutmayı tercih ederim. Bu biraz da kaybetmeyi kabullenemeyen inatçı kişiliğimden geliyor belki.
Nasrullah abinin çok çalkantılı bir yaşamı olmuş. Nasrullah Abi ile ilk 1992 yılında ben üniversite birinci sınıf öğrencisi genç bir gazeteci adayı, o Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden Türkinvest’in sahibi iken tanıştım. O tanışmanın ardından uzun yıllar pek irtibatımız olmadı ancak Türkinvest’in yayımlattığı Japon borsa devi Nomura ailesinin gerçek hikayesini anlatan Nomura Sarayı kitabı gazeteciliğe, ekonomi gazeteciliğine bakışımı temellendiren eserlerden biri olmuştu.
Aradan yıllar geçti, Nasrullah Ayan’ın Türkinvest’i o zamanın iktidarı tarafından bile isteye batırıldı. Ben okul ajansından sonra bir süre gazetelerde çalışsam da eninde sonunda yolum televizyonculuğa çıktı.
Uzun yıllar sonra Nasrullah abi ile yolumuz yeniden kesiştiğinde o bir yandan hayatını anlattığı “Borsa Kralı” kitabının tanıtımını yapıyor, bir yandan da Twitter hesabı üzerinden ülke ekonomisi üzerine görüşlerini paylaşıyordu. Ülke daha “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” batağına saplanmamış, Covid-19 salgını dünyayı izole etmemişti.
Nasrullah abi ile İstanbul’a geldiğinde buluşabilen şanslı azınlıktan olmuştum ben de. Sohbeti çok keyifliydi, üstelik bakış açısı çok farklıydı. Çok başarılı ve çok iyi bir tüccar, iş adamı olmasının yanı sıra Dr. Hikmet Kıvılcımlı’yı takip eden iyi bir solcuydu.
Nasrullah Ayan uzun bir süre kendi YouTube kanalından borsa ve ekonomiye dair görüşlerini paylaştı, yatırımlarını değerlendirmek isteyenlere görüş ve tüyolar verdi. Nasrullah abinin YouTube kanalı çok kısa sürede büyük bir izleyici kitlesine kavuşsa da bu hesabı çalınınca bir süre ara verdi ama sonra yeniden bir kanal açıp oradan yayınlara ve söyleşilere başladı. Geçen yıl sohbetlerine beni de dahil etti. Nasrullah abi sohbetlerine beni dahil ettiğinde Zoom üzerinden kayıt alıyordu ve bu kayıtları sonra YouTube sayfasında yayımlıyordu. Ben bunu görünce yayınları canlı yapmayı ve o yayınların rejisini yapmayı önerdim, kabul etti böylece geçtiğimiz yıldan bu yana arkadaşlığımız daha da pekişti, birlikte birçok söyleşi gerçekleştirdik.
Nasrullah abi ile çalışmak da sohbeti kadar keyifliydi, sorun olduğunda gerilmez, çözüm üretirdi. Yayınlar sırasında sorulan tüm sorulara cevap vermeye özen gösterir, izleyici ile sıcak ve samimi bir iletişim kurardı.
Nasrullah abi için “emekli iş insanı” deseler de aslında son anına kadar ülke için çalışan kafa yoran, fikir paylaşan, tartışan yeri dolmayacak çok çok özel bir insandı, erken ölümü biz sevenlerini, dostlarını, ailesini çok üzdü ancak arkasında hem iş hayatını anlattığı kitabı ile hem yaptığı söyleşiler ile ve gelişimine yardımcı olduğu destek olduğu bir çok isim ile ekonomi tarihimize çok önemli eserler bıraktı.
Nasrullah Ayan, Nasrullah abim yeri dolmayacak çok değerli bir insandı ve çok erken kaybettik, Bence Nasrullah abimi bu kadar erken kaybetmemizin asıl sebebi Ahmet Hamdi Tanpınar’ın şu sözlerinde gizli: “Türkiye evlatlarına kendisinden başka bir şeyle meşgul olmak imkanını vermiyor.”