Bir kenti markalaştırmak için 10 rehber öneri
1-Mutlaka bir amacınız olmalıdır
Açık ve net bir hedef ve plan yoksa başarıyı unutun. Bu durumda, proje birkaç yöne kayabilir. Net olarak tanımlanmış bir amaca bağlı olarak, açık roller ve sorumluluklar, projenin sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlar.
2-Anahtar kriter güvenilirliktir.
Bir kent için yüksek beklentiler olabilir. Ama bunların sağlam ve gerçekçi olması gerekir. Kent ile ilgili marka konumlandırmadı ilgili ve motive edici olmalıdır. Hedeflenen marka kimliğinin güvenilir olması şarttır.
3-Spesifik olmalıdır.
Bir kenti markalaştırma çalışmalarında, genel eğilim, herkes için her şey olmaya çabalamaktır. O zaman, kentin gerçekte neyi temsil ettiği sorusu cevapsız kalır. Sonuçta çalışma fazlasıyla genelleşir. Marka stratejisinde hangi unsurların öncelikli olması gerektiğine karar vermek zor ama kritiktir.
Disiplinli bir odaklanma nihayetinde stratejiyi daha güçlü kılacaktır.
4-Kaynakları verimli kullanın
Bir marka stratejisi geliştirmek büyük bir bütçe gerektirmez. Bunun yerine, yerel kaynakları kullanarak projeyi gerçekleştirmenin yaratıcı yolları vardır.
5-En güzeli kulaktan kulağa yayılmaktır
Bir reklam kampanyası farkındalık yaratmada yardımcı olsa da, genellikle sürdürülmesi çok maliyetlidir. Bunun yerine, farkındalık ve kulaktan kulağa iletişim oluşturmanın yolları olarak etkinlikler, şehir turları ve PR başarı hikayeleri gibi tabandan gelen taktikleri değerlendirin. Bu taktikler marka tercihi yaratmada reklamdan daha güçlüdür.
6-Bir slogandan daha fazlası gerekir.
Tavsiyemiz şudur; sloganları yalnızca son çare olarak kabul edin. Bir slogan markalaşmayı sağlar ama aynı şey değildir. Sloganlar kırılgan, sınırlı ya da çok geniştir. Gerçekte kim olduğunuzu temsil etmezler. Marka, bir yerin DNA’sıdır, neden yapıldığıdır, nesilden nesle aktarılan şeydir. Özgündür ve bir yeri diğerlerinden farklı kılan şeyin ne olduğunu gösterir.
7-Kelimeleri aşan ifadeler düşünün
Marka konumlandırması geliştirirken, mekanın verdiği sözü tanımlayan kelimelerin ötesini düşünün. Kimi zaman dil ile ilgili engeller, bir marka konumlandırmasının algılanmasını farklı şekilde etkileyebilir. Destekleyici görsellerin ve seslerin kullanılması, hedef kitlenin motive edilmesine yardımcı olur. Bunu dikkate alın.
8-Duygusallık etkilidir
İnsanların ruhlarını harekete geçirecek sihri bulmak önemlidir. Konumlandırma, diğer şehirlerin taklit edebileceği bir vaatten daha fazlası olmalıdır. Temel vaat, izleyicilerle duygusal bir bağ kurmak için içten olmalıdır.
9-Markalaşma biraz zaman alır
Markalaşma uzun vadeli bir girişimdir. Sonuçlar zaman, sabır ve bağlılık gerektirir. Başarı için gerçekçi kriterler belirleyin ve başarıyı yıllık olarak ölçmek için bir plan yapın. Ekonomik faydalarını görmenin üç ila beş yıl alacağını varsayın.
10-Markalaşmada tutarlılık esastır.
Markalaşma zaman alır, ancak tutarlılık da gerektirir. Marka stratejisini geliştirirken, stratejide çılgınca değişikliklerden kaçınmak gerekir. Ön çalışma ve araştırma konusunda gayretli olmaya zaman ayırın. Tüm iletişim ortamlarında tutarlı bir mesaj, görünüm ve his vermek için enerji harcayın. Tutarlılık ve istikrar güçlü bir kombinasyondur.
Bütün paydaşların katılımını sağlamak önemlidir.
Markalaşma sürecine dahil olan paydaşlar, markayı desteklemek için güçlü bir bağlılığa ve inanca sahip olmalıdır. Bunun farkında olmalı, buna inanmalı ve bunu yaşamalıdırlar.
Bu kişisel katılım, stratejinin, pazarlamadan karar almaya kadar paydaşların yürüttüğü tüm faaliyetlerin temeli haline gelmesini sağlayacaktır.
Paydaşlar başarı konusunda bilgilendirilmelidir
Bir kent markası stratejisi geliştirmenin ve uygulamanın uzun vadeli projeksiyonu göz önüne alındığında, paydaşları ilerlemeye dahil etmek önemlidir. Paydaşları sürece dahil etmek, uzun vadede bağlılığı ve katılımı sağlayacaktır.
Adil Gürkan
Fotoğraf: Berlin
1.bölüm
2.bölüm
3.bölüm
4.bölüm
6.bölüm