Köklerini Osmanlı İmparatorluğu’ndan alan 30 Mart 1863 tarihli Sultan Abdülaziz Han’ın fermanıyla, Yusuf Ziya Paşa, Gazi Ahmed Muhtar Paşa, Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa, Sakızlı Ahmet Esat Paşa ve Ali Naki Efendi tarafından yoksul ve geri kalmış halkın eğitim ve öğretimine yardımcı olmak üzere “Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye” ismiyle kurulan, Türkiye tarihinin eğitim alanındaki ilk sivil örgütlenmesi olan Darüşşafaka bu yıl 160. yaşını kutluyor.
1873 yılında yetim ve yoksul çocuklara eğitim ve öğretim vermek gayesiyle “Darüşşafakat’ül İslamiye” adıyla parasız yatılı, özel statülü bir okul açan Cemiyet, 160 yılda çok sayıda düzenleme ve gelişme yaşadı; savaşlar, kıtlıklar, sayısız zorluklar… Tüm bunlara rağmen Darüşşafaka durmadan güçlenerek, çağa ayak uydurarak yoluna devam etti ve binlerce çocuğun hayatına dokundu. Ülkesi ve milletiyle kol kola büyük zorluklara göğüs gererek bugünlere ulaştı ve her koşulda eğitimle hayatları değiştirmeye devam ederek, Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarının başındaki yerini korudu.
Tüm faaliyetlerinin temeline çağdaş, akılcı, eşitlikçi bir eğitim modelini koyan Darüşşafaka; binlerce bağışçı, binlerce mezun ve şu anda bünyesinde bulundurduğu ve Türkiye’nin dört bir köşesinden gelen bine yakın öğrencisiyle, eğitim sevdalılarından oluşan çok büyük bir aile.
Bağışlarla ayakta duran bir sivil toplum örgütü olan Darüşşafaka Cemiyeti; 160 yıldır hamiyetperver Türk milletinden aldığını, Türkiye’nin toplumsal kalkınması ve çocukların daha iyi bir geleceğe sahip olabilmesi için en doğru şekilde kullanarak, her yıl okuluna aldığı öğrencilere 8 yıl boyunca yatılı ve ücretsiz nitelikli eğitim sunacağının garantisini veriyor, bağışlar sayesinde öğrencilerin hayatlarını değiştirmeye devam ediyor. Darüşşafaka Cemiyeti; Sultan Abdülaziz Han’dan Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’a, Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Atadan’dan Atatürk’ün manevi kızı Nebile İrdelp’e, usta öykücü Sait Faik Abasıyanık’tan Türkiye İş Bankası’na kadar ülkemizin aydınlık yarınlarına sevdalı sayısız kişi ve kurumun desteğiyle çocuklarımıza “eğitimde fırsat eşitliği” hakkı tanıyor.
Darüşşafaka tarihinin kilometre taşları yazısı