Uzaktan çalışma kapsamında Ayvalık’tan çağrılıp işten atılan da var, “performansın iyi” denerek ödüllendirilen de…
Onlar, sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan Rusya hükümetine bağlı medya kuruluşu Sputnik’in kadın grevcileri.
Sputnik çalışanları Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda (TGS) örgütlendi. TGS’nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurarak yetki almasından sonra sendika ve Sputnik toplu iş sözleşmesi yapmak için masaya oturdu.
Ancak 6 aydan uzun süren görüşmeler sonrasında Sputnik masayı dağıttı. Üstüne sendikalaşan 24 gazeteciyi işten attı. TGS de 17 Ağustos’ta hem Ankara’da hem de İstanbul’da greve çıktı.
Sputnik’in bulunduğu İstanbul Elmadağ’daki Süzer Plaza önündeki eylem bugün 20. gününde. bianet’e konuşan kadın grevciler, kamuoyuna kendilerine destek olunması çağrısı yaparken, “Bu bir haysiyet mücadelesi” diyor.
2015’te ilk işe başlamış Gökçe Çalışkan, o dönemi de şu sözlerle anlatıyor:
“O zaman yeni yapılanma kısmı vardı. Sosyal medya hesaplarının 10 bin bile takipçisi yoktu. Bizim emeğimizle oldu. Biz orayı geliştirmek istedik. Yaptık da. Sonrasında çok niteliksiz insanlar alındı ve içerik önemsizleşirken tecrübeli insanlara mobbing yapılmaya başlandı. İnsan olarak var ettiğimiz bir kurumun bizi bu şekilde işten çıkarması karşısında çok üzgünüm. Kurumun içini boşalttılar, bu kurum bu hale gelmemeliydi.”
Umutsuz Gökçe. Kadın olarak çok çalıştığı halde erkek arkadaşları terfi ederken ona bu hak tanınmamış:
“Ben editörlük yaptım sonrasında şef editör oldum. Ama sonrasında kadın olarak daha yükseleceğimi düşünmüyorum. Bu sadece burası için değil medya sektöründe hep böyle kadınlara hep bu mesaj veriliyor. Editör olarak kalacağım gibi hissediyorum. İşler burada erkeklik üzerinden ilerliyor. Daha çok yönetim kadrosu da erkek. Erkeklik kankalığı üzerinden işler ilerliyor. O yüzden bu anlamda umudum kalmadı.”
Gökçe işe başladığında, Sputnik henüz yapılandırılıyordu. Sosyal medyadaki takipçi sayısı bile 10 bin kadardı. Gökçe, o zaman bu sayının artması için çok çalıştı ve kurumun görünürlüğünü arttırdı:
“Bu anlamda da çok üzülüyorum. Çünkü, ben bu fayda için çalıştım ve o kadar emek verdiğim kurum bu hale getirildi. Sendikal süreç başlayınca, bunu yaptılar, bizi işimizden ayırdılar, çok üzgünüm.”
Maksim Durnev isimli yöneticinin kendisine “performansın düşük” dediğini anlatan Gökçe, bunu kabul etmediğini belirttiğinde performansının düşük olduğuna dair kanıt istedi ancak bu kanıtı alamadığı gibi şu cümle ile karşılaştı: “performansın çok iyi.”
Gökçe bu cümleyi duyduktan iki ay sonra “yeniden yapılanma” adı altında işten çıkartıldı:
“Bizi aslında sendikal süreçten dolayı işten çıkarttılar. Biz bunu görebiliyoruz. Performansımız iyiyken işten çıkartıldık.”
Diğer yandan bir kadın olarak seçim döneminde hedef gösterildiklerini anlatan Gökçe, “Tek sorun ekonomi veya sendikal haklar değil aynı zamanda bu baskılarla da mücadele ettik” diyor.
Günce Nur İnce, 2017 Ocak’ta Sputnik Türkiye’de resmi olarak çalışmaya başladı. “Çalışma hayatımın büyük kısmını burada geçirdim” diyor.
Yönetimin “Performansınız düştü” iddiasını da yalanlayan Günce, “Bizi işten çıkarmadan bir ay önce bana performansın iyi diyerek ek ücret de verdiler” diyor.
(Evrim Kepenek, bianet.org)
Haberin devamını okumak için tıklayın