Ay toprağında tarım yapılabilmesi, Güneş sisteminin derinlerine gerçekleştirilecek keşif yolculuklarında Ay’ın ara istasyon olarak kullanılmasını sağlayabilir.
Ay toprağında yapılacak tarım sayesinde hem Ay üssünde yaşayan astronotların besin ihtiyaçları karşılanabilir hem de bitkilerin fotosentez sonucu oksijen üretmesi sağlanarak atmosferdeki hava canlı yaşamını mümkün kılacak düzeyde tutulabilir.
Araştırmacılar ayrıca Ay toprağında yetiştirilecek bitkilerin, insanları duygusal olarak rahatlatma konusunda da yardımcı olabileceğini belirtiyor.
Bilim insanları Apollo görevleri sırasında Ay toprağının tarıma elverişli olup olmadığını belirlemek için çalışmalar yapmıştı. Ay’ın çeşitli bölgelerinden alınarak yeryüzüne getirilen toprak örneklerinin bitki büyümesi için gerekli birçok elemente sahip olduğu belirlenmişti. Ancak Ay toprağında bitki yetiştirmeye yönelik deneyler olumlu sonuç vermemiş, yetiştirilmeye çalışılan tere yeterince büyüyememişti. Bunun nedeniyse bitkiler için önemli bir besin kaynağı olan fosfor gibi önemli elementlerin, suda çözünmeyen bileşikler şeklinde Ay toprağında bulunmasıydı. Bilim insanları o günden bu yana Ay toprağını tarım için verimli hâle getirebilmek amacıyla araştırmalarına devam etti.
Geçen günlerde Çin’de gerçekleştirilen ve sonuçları Nature’da yayımlanan bir çalışma, Ay toprağına eklenen bakteriler ile daha verimli tarım yapılabileceğini gösterdi. Eklenen bakteriler sayesinde toprak daha asidik hâle geldi. Bu da suda çözünmeyen fosfat bileşiklerinin çözünmesini ve fosfor elementinin serbest kalmasını sağladı.
Bilim insanları Ay toprağına bakteriler ekleyerek yetiştirdikleri bitkinin uzun bir kök ve sapın yanı sıra geniş yaprak kümelerine sahip olduğunu belirtiyor.