Halil Ocaklı (halilocakli@yahoo.com)
Antalya son yıllarda aldığı göçlerle en kozmopolit kentlerimizden biri oldu. Başta Rusça, Kazakça, Ukraynaca, Almanca, Farsça ve Arapça olmak üzere market ve kafelerde 20’den fazla dil duyuyoruz. 80’li ve 90’lı yıllarda Alanya, Side, Kemer gibi tatil beldelerinde yabancı dil olarak Almanca duyulurdu. Bu manzara değişti, Rusça çoktan ilk sıraya oturdu.
TÜİK verilerine göre 2021 yılında Antalya ili nüfusu 2 milyon 620 bin iken, oturma izni ile Antalya’da yaşayan yabancı sayısı 140 bin civarındaydı. Rusça konuşulan bazı ülkelerde yaşanan gelişmeler, kalıcı ya da geçici olarak Antalya’ya yerleşenlerin sayısında artışa yol açtı.
Antalya’da il bazında yabancı sayısının Mart 2022’de toplam 200 bini aştığı tahmin ediliyor. Türk vatandaşlığı aldığı öngörülen yaklaşık 11 bin kişi de eklendiğinde Antalya’daki yabancı kökenlilerin sayısı toplam nüfusun %8’ine denk gelmekte.
Eskiden daha çok tatilcilerin uğrak noktası olan Antalya, şimdilerde binlerce yabancı için “huzur ve barış vatanı” haline geldi. Yalnız deniz mevsiminde değil, artık yılın herhangi bir gününde kentte farklı etnik köken, inanç ve kültürden insanlarla karşılaşabiliyoruz.
Yabancıların kente kattığı kültürel çeşitliliğin renkli görüntülerinden birine bir kafede tanıklık ediyoruz; Rus Natalya Sençakova, Japon Eiko Yamaguro’dan Türkçe öğreniyor. Kafe çalışanları ikilinin her çarşamba bir araya gelip Türkçe çalıştıklarını belirtiyor.
Türkçeyi öğretebilecek düzeyde konuşan Eiko Yamaguro Türk’le evli ve 13 yıldır Türkiye’de yaşıyor. Natalya Sençakova ise 20 yıldır Antalya’da yaşayan kızının yanına taşınmış, Türkçe meraklısı Rusyalı bir şair.