Köklerini Osmanlı İmparatorluğu’ndan alan 30 Mart 1863 tarihli Sultan Abdülaziz Han’ın fermanıyla, Yusuf Ziya Paşa, Gazi Ahmed Muhtar Paşa, Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa, Sakızlı Ahmet Esat Paşa ve Ali Naki Efendi tarafından yoksul ve geri kalmış halkın eğitim ve öğretimine yardımcı olmak üzere “Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye” ismiyle kurulan, Türkiye tarihinin eğitim alanındaki ilk sivil örgütlenmesi olan Darüşşafaka bu yıl 159. yaşını kutluyor.
1873 yılında yetim ve yoksul çocuklara eğitim ve öğretim vermek gayesiyle “Darüşşafakat’ül İslamiye” adıyla parasız yatılı, özel statülü bir okul açan Cemiyet, 159 yılda çok sayıda düzenleme ve gelişme yaşadı; savaşlar, kıtlıklar, sayısız zorluklar… Tüm bunlara rağmen Darüşşafaka durmadan güçlenerek, çağa ayak uydurarak yoluna devam etti ve binlerce çocuğun hayatına dokundu. Ülkesi ve milletiyle kol kola büyük zorluklara göğüs gererek bugünlere ulaştı ve her koşulda eğitimle hayatları değiştirmeye devam ederek, Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarının başındaki yerini korudu.
Tüm faaliyetlerinin temeline çağdaş, akılcı, eşitlikçi bir eğitim modelini koyan Darüşşafaka; binlerce bağışçı, binlerce mezun ve şu anda bünyesinde bulundurduğu ve Türkiye’nin dört bir köşesinden gelen bine yakın öğrencisiyle, eğitim sevdalılarından oluşan çok büyük bir aile.
Bağışlarla ayakta duran bir sivil toplum örgütü olan Darüşşafaka Cemiyeti; 159 yıldır hamiyetperver Türk milletinden aldığını, Türkiye’nin toplumsal kalkınması ve çocukların daha iyi bir geleceğe sahip olabilmesi için en doğru şekilde kullanarak, her yıl okuluna aldığı öğrencilere 8 yıl boyunca yatılı ve ücretsiz nitelikli eğitim sunacağının garantisini veriyor, bağışlar sayesinde öğrencilerin hayatlarını değiştirmeye devam ediyor. Darüşşafaka Cemiyeti; Sultan Abdülaziz Han’dan Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’a, Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Atadan’dan Atatürk’ün manevi kızı Nebile İrdelp’e, usta öykücü Sait Faik Abasıyanık’tan Türkiye İş Bankası’na kadar ülkemizin aydınlık yarınlarına sevdalı sayısız kişi ve kurumun desteğiyle çocuklarımıza “eğitimde fırsat eşitliği” hakkı tanıyor.
159 yıllık köklü tarihinde eğitimle değiştirdiği sayısız yaşam öyküsü barındıran ve Türkiye eğitim tarihinin mihenk taşlarından Darüşşafaka Cemiyeti’nin kuruluşunun 159. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Yönetim Kurulu Başkanı M. Tayfun Öktem şunları söyledi:
“Bundan tam 159 yıl önce Yusuf Ziya Paşa ve dört arkadaşı tarafından Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye adlı mektep kurulduğunda, bu mektebin bugüne kadar ulaşacağını, koca bir eğitim çınarına dönüşeceğini belki de kimse tahmin edemiyordu. Ne sosyal devlet anlayışının ne de sosyal sorumluluk kavramının bilindiği o zamanlarda bu toprakların bağrına dikilen ulu çınar, nitelikli eğitim almayan tek çocuk kalmayana kadar yeşermeye devam edecek. Çünkü bir çocuğun yaşamını eğitimle değiştirmek, dünyayı değiştirmekle eşdeğerdir.”
Öktem sözlerini şöyle sürdürdü:
“1863’ten bu yana, bu güzel vatana pek çok değerli insanı kazandıran Darüşşafaka’nın bilim, kültür ve sanat dünyamızda nasıl bir boşluğu doldurduğunu şu isimlere bakarak anlamamız kâfi olacaktır. Bilim dünyamızın mühim ismi Salih Zeki, ‘Darüşşafaka olmasaydı, belki okuryazar bile olamazdım, şimdi yoktum’ diyen Aziz Nesin, fikir ve edebiyat hayatımızın müstesna ismi Ahmet Rasim, Türkiye’de ilk çocuk psikiyatrisini kuran Prof. Rıdvan Cebiroğlu, tıpta ultrason kullanılmasına öncülük eden Prof. Dr. Adnan Sokullu, fırçasıyla sanat dünyamızı renklendiren Mahmut Cuda, mizah üstatlarından Tekin Aral… Darüşşafaka’mız, kurulduğu günden bu yana saydığımız bu isimler gibi ülkemizin en özel çocuklarına şefkatli bir yuva olmuş ve onların iyi bir geleceği olması için gecesini gündüzüne katan bir ebeveyn olmayı başarmıştır.”
Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ebru Arpacı ise Darüşşafaka’nın eğitim yaklaşımına ilişkin şu görüşleri dile getirdi:
“Çağdaşlık yolunda, Atatürk’ün izinde, değerleriyle bir bütün, yüzyılın beklediği becerilerle öğrenciler yetiştiren Darüşşafaka’da eğitimci olmak demek; vizyon sahibi olmayı, hayal etmeyi ve tasarlamayı gerektirir. Eğitimde fırsat eşitliği misyonundan ve eğitim kalitesinden hiç taviz vermeyen Darüşşafaka, her yıl sınavla seçtiği öğrencilerin eğitim, sağlık, beslenme, barınma ve giyim gibi tüm gereksinimlerini karşılamakta, onları en iyi biçimde yetiştirerek liseden mezun etmektedir. Darüşşafaka Lisesi’ni bitiren öğrenciler; İngilizceyi iyi derecede bilen, bilgisayar kullanabilen, bir müzik aleti çalabilen, spor yapan, çok okuyan bilgili gençler olarak üniversiteye başlamaktadır. Bugün yetenek temelli beceri eğitimine geçişiyle, eğitimde dijitalleşmeyi önemsemesiyle, yetenek atölyeleriyle, ulusal ve uluslararası sınavlara hazırlık programıyla, güçlü öğretmen kadrosuyla gene öncüdür Darüşşafaka, gene eğitimde liderdir. Darüşşafaka öğretmeni ilham verir öğrencilerine; bilgiyi aktarmaz, öğrenmek için gerekçeler sunar onlara, yol açar, ışık tutar.”
Darüşşafaka tarihinin kilometre taşlarını okumak için tıklayın
(Darüşşafaka Cemiyeti)