Facebook’un sahibi Meta, Twitter’a rakip uygulaması Threads’i erişime açtı. Instagram’la bağlantılı olarak çalışan Threads, uzmanlara göre son dönemde Twitter’da yaşanan değişimlerden memnun olmayan kullanıcıları kendine çekme potansiyeli taşıyor. Meta’nın kurucusu Mark Zuckerberg, bir günde 30 milyon kullanıcıya ulaştıklarını açıkladı.
Zuckerberg, kendisine Threads’in Twitter’dan daha büyük bir uygulama olup olmayacağı sorulduğunda “Biraz zaman alacak” demiş, Twitter’ın kullanıcı sayısını 1 milyarın üzerine çıkarma fırsatını değerlendiremediğini hatırlatarak “Umarım bunu biz başarırız” diye konuşmuştu.
Threads, 100’den fazla ülkede kullanıma açılsa da henüz Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden erişilemiyor. Bunun nedeni ise AB’de kullanıcı verilerine dair düzenlemeler.
Metin tabanlı uygulamada 500 harfe kadar paylaşım yapılabiliyor.
Öte yandan Threads’in topladığı verilerin miktarını eleştirenler de var.
Meta, yayına giren uygulamanın başlangıç seviyesinde olduğunu ve ilerleyen süreçte yeni özellikler de ekleneceğini söyledi:
“Threads için vizyonumuz Instagram’ın en iyi yaptığı şeyleri alıp, bunları metin tabanlı bir uygulamada hayata geçirmek.”
Instagram kullanıcıları dilerlerse aynı kullanıcı adıyla profil oluşturabiliyor. Fakat uygulama için sıfırdan bir profil yaratmaları da mümkün.
Eski Meta çalışanı Frances Haugen geçen yıl şirketi, “güvenlik yerine kâra öncelik verdiği için” eleştirmişti.
Şirket geçmişte de Cambridge Analytica gibi skandallarla anılmıştı.
Twitter’a alternatif olarak Bluesky ve Mastodon gibi platformlar da var.
Bunlara kıyasla Threads’in avantajıysa yüz milyonlarca kişinin kullandığı Instagram’la bağlantılı çalışması ve arkasında Meta’nın maddi gücünün olması.
Threads’te, Twitter’da olduğu gibi yazılı mesajların yanı sıra linkler, fotoğraflar ve videolar paylaşılabiliyor.
Uygulamanın ana ekranında, takip edilen kişilerin paylaştığı mesajlar görülüyor.
Kullanıcılar, paylaşımlarının altına yorum yazabilecek kişileri kısıtlayabiliyor veya hesaplarını gizli kılabiliyor.
Bir kullanıcının Instagram’da engellediği kişiler, Threads hesabında da engellenmiş oluyor.
Meta diğer uygulamalardan “ilham aldığını” söylese de herkes bunu bu kadar nazik bir şekilde ifade etmiyor.
Instagram ve Facebook’taki hikayeler Snapchat’in özelliğine, Reels ise TikTok’un arayüzüne son derece benzer.
Threads’te Twitter’da olmayan neler var?
Görünürde Threads, Twitter’ın bir kopyası gibi görünüyor. Ama derinlemesine bakıldığında bazı farklılıklar bulmak mümkün.
Instagram entegrasyonu: Instagram ile sıkı bir ilişki içerisinde olduğu için Threads’te ağınızı oluştururken sıfırdan başlamak zorunda değilsiniz. Instagram’daki arkadaşlarınızı ve takip ettiğiniz kişileri otomatik olarak aktarabiliyorsunuz, blokladığınız kişiler Threads’te de bloklu olmaya devam ediyor. Threads paylaşımlarınızı Instagram’a da aktarabiliyorsunuz.
Merkeziyetsiz destek: Yaptığınız paylaşımlar Mastodon’un da kullandığı merkeziyetsiz sosyal medya protokolü ActivityPub ile uyumlu olacak. Yani hesaplar tek bir şirket yerine farklı sunucularda tutulabilecek.
Görüntüleme limiti: Twitter geçtiğimiz hafta onaylı ve onaysız kullanıcıların paylaşım görüntüleme sayısını sınırlandırdı. Threads herhangi bir limit koymadı.
Twitter’da olmasına rağmen Threads uygulamasında olmayan neler var?
Takip dizini: Threads’te şu an için tek bir algoritma ile oluşturulan dizin bulunuyor. Burada takip ettikleriniz ve popüler kullanıcıların paylaşımları birlikte görülüyor. Twitter’da sadece takip ettiğiniz kişilerin paylaşımlarını kronolojik olarak görmeyi seçebiliyorsunuz.
Düzeltme tuşu: Paylaşımlarını gönderdikten sonra düzeltemiyorsunuz
Karakter sayısı: Paylaşımlarınızı yazarken kaç karakterini kaldığını gösteren bir sayaç bulunmuyor.
Arama özelliği: Başka hesapları aratabiliyorsunuz fakat paylaşımların içerisindeki kelimelerle arama yapamıyorsunuz. Ayrıca henüz “hashtag” özelliği bulunmuyor.
Doğrudan mesaj: Doğrudan mesaj seçeneği bulunmuyor. Bunun için Instagram’ı kullanmanız gerekiyor.
Reklamlar: Threads’te şu an için reklam bulunmuyor. Ama ilerde olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Canlı yayın: Canlı yayın yapma özelliği şimdilik yok.