1980 sonrası Türk ekonomisinde yaşananların birinci elden tanığı olan, kendine özgü üslubuyla yaptığı analizleri geniş bir kesim tarafından ilgiyle ve merakla takip edilen “Borsa Kralı” lakaplı Nasrullah Ayan (64) hayatını kaybetti.
Pazartesi günü katıldığı Artı TV’nin canlı yayını sırasında aniden fenalaşan Ayan, “Ben biraz rahatsızım. Devam edemeyeceğim” dedi. Sunucunun, “Yanınızda kimse var mı” sorusuna “eşim var” diye kısaca yanıt veren Ayan yayından ayrılmak zorunda kaldı. Yakın çevresine göre, kalp krizi geçirdiği anlaşılan ve hemen hastaneye kaldırılan Ayan kalbi durmuş ancak müdahaleyle yeniden çalıştırılmış, ardından da uyutulmuştu.
Cüneyt Akman gece yarısını biraz gece Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Haberi vermek benim için çok acı. Amcaoğlu Ekrem Uca’nın bildirdiğine göre Nasrullah kardeşimi kaybettik. Cenazesi 3 Eylül Cumartesi günü ikindi namazını müteakip Mersin Pozcu Muğdat Camiinden kalkacak ve aile kabristanına defnedilecektir. Ailesi ve sevenlerine sabırlar dilerim” dedi. Kısa süre sonra da ağabeyi Abdullah Ayan vefat haberini doğruladı ve Twitter hesabından “Kardeşim #nasrullahayan’ı kaybettik. Acımız sonsuz.. Tüm sevenlerinin başı sağ olsun..” diye yazdı.
Ayan yarın (cumartesi) Muğdat Cami’nde kılınacak cenaze namazının ardından Mersin Asri (Akbelen) Mezarlığındaki aile kabristanına defnedilecek.
23 Nisan 1958’de Mardin’de doğan Ayan bakliyat ihracatı yapan babasının Mersin’deki işinde çalışmaya başladı, 1987 yılında Türkinvest’ kurdu.
“Türkiye ihracatı hayali ihracatla öğrendi” sözüyle de tanınan Ayan 2017 yılında “Borsa Kralı” adında bir kitap çıkardı. “Borsa Kralı” ifadesi Ayan’la ilgili bir haberde ilk kez Hürriyet gazetesi tarafından “Borsa Kralı’na 48 saat süre” başlığında kullanılmıştı.
1980’lerde ve 1990’larda ekonomi dünyasıyla, özellikle borsayla haşır neşir olanların yakından tanıdığı bir isim olan Ayan’ın kitabı sadece kişisel macerasını değil, 24 Ocak 1980 sonrası dışa açılan Türk ekonomisinde yaşananları birinci elden tanıklıkla anlatıyor.
2018 yılında Medya Günlüğü için kitabıyla ilgili bir söyleşi yaptığımız Ayan, “Borsa Kralı” olup olmadığı sorusuna şu yanıtı vermişti:
“Borsa Kralı” bana piyasadan ve medyadan atfedilen bir lakap. Elbette hayatım boyu fonksiyoner bir kişi oldum. Girdiğim tüm işlerde iddialı oldum. Hayattan zevk almak ve hayatınıza bir anlam katmak istiyorsanız ne iş yaparsanız yapın, ‘elinizden geleni’ yapmanız yetmez. ‘Elinizden gelmeyeni’ yapmalısınız.. Benim ‘Borsa Kralı’ olup olmadığıma karar vermekse beni aşar, megaloman değilim onu biliyorum.”
“Kitabı neden yazdınız, tanık olduğunuz dönemi ve insanlarını anlatmak için mi, yoksa kendinizle ilgili yanlış bilindiğini düşündüklerinizi anlatmak için mi” sorusuna yanıtı ise şöyle olmuştu:
“Galiba her ikisi de. İnsan doğuyor, büyüyor, bir şeyler yaşıyor.. Kamuoyunun gözü önünde olmuşsa ve kamuoyuna mal olan bir şeyler yapmışsa birileri yalan yanlış şeyler yazıyor, gıyabında yargılıyor ve mahkum ediyor. Ben yaptıklarımın hep arkasında oldum, her sabah aynaya bakma cesaretim oldu. Para hep bir araçtı benim için. Dolayısıyla kendimi kendim anlatmak istedim. Günahıyla sevabıyla 58 sene yaşadım, kendimi 116 yaşında hissettiğim zamanlar oldu, 29 yaşında da hissediyorum bazen.. O dönemler yazılmalıydı, yok sayamazsınız. Onun için de yazdım.”
Ayan’la ilgili en çok spekülasyonu yapılan konu ise Tansu Çiller’in başbakanlığı döneminde batan sahibi olduğu Türkinvest’te yaşananlardı.
Söyleşimizde, “Sizinle ilgili çok merak edilen iki konu var: Altın kaçakçılığı yaptınız mı ve Türkinvest’ten kalan borcunuz var mı” diye sormuş ve şu yanıtı almıştık:
“Altın kaçakçılığını fiilen hiç yapmadım. Yurt dışına çıkarılmış ve dövize dönüştürülmüş altınların bedellerini sisteme aktardım. Kitapta var o konu, detaya girmeyelim.. Okuyucu karar versin.. Türkinvest 11,000 kişiye borçluydu. 3 yıl gibi bir sürede borçlarını mal varlığımı bazen yok pahasına satarak ödedi iflas masası. Ancak orada zuhur eden bir çete parasının 100-200 katını bir mahkeme kararına dayanarak aldığı için hala sanırım 50-100 kişinin alacağı kaldı. Benden hâlâ hesap soranların bilmesi gereken bir şey var. Ben ceketimi alıp çıktım, her şeyi devletin ellerine ve namusuna teslim ettim. İflasta eşitlik ve adalet esastır. Nokta.”
Ayan, Türkinvest olayıyla ilgili olarak Hürriyet’e ise şunları söylemişti:
“Tamamen tesadüf eseri Türkinvest’i aldım ve aldığımda ne yapacağımı bilmiyordum. Sonunda Türkinvest’i almışım. İyi bir kadro kurmuşum. Günlük 25 bin dolarlık borsanın işlem hacmini 500 bin dolara sonra 1 milyon dolara sonra da 50 milyon dolara taşımışım. Derken repo işlemlerinde tıkanıp kalmışım. Karşıma sürekli engeller çıkarılmaya başlanmış. Ankara’ya yetkililerle görüşmeye gitmeye karar vermişim. O gün çok sıkıntılıyım. Nasıl karşılanacağımı kestiremiyorum. Bakan Güneş Taner bulunduğumuz salona geliyor. Hayretle karşılıyorum. Yakası açık bir gömlek giymiş ve daha da tuhafı ayağında kırmızı renkli kovboy çizmeleri var. Hoş geldiniz demeden, “Ooo tavuk hırsızları gelmiş, kümese girmişsiniz, bari çan taksaydınız” diyor. Ben daha ağzımı açmadan, Taner İstanbul Valisi’ni arıyor ve Türkinvest’in basılmasını istiyor. Neden batırıldığımı hiçbir zaman anlamadım. O tarihleri iyi bilmek lazım. Devlet Kürt sorununu çözmek için şiddete yönelmişti. JİTEM’le birlikte faili meçhullerin zirve yaptığı dönemdi. Beni Kürt işadamları listesine koyduklarını düşünüyorum. Esasında hiçbir zaman o gruplarla işim olmadı ama Mardin doğumlu olmam, Ayan soyadım dolayısıyla ki MGK’nda benim Ermeni kökenli olduğum konuşulmuş. Tüm bunlar üst üste eklendiğinde ipimin neden çekildiğini görebiliyorum.”
Medya Günlüğü’nde de “Hamamın Namusu” köşesinde yazıları yayınlanan Ayan’ın 2015 yılında kaleme almasına rağmen günümüzde de çok okunan “Türkiye’de doların serüveni” dolardaki her hareketlenmede başvurulan bir “kült” yazı haline geldi.
Twitter’ı etkin bir şekilde kullanan ve 100 bini aşan takipçiye ulaşan Ayan hem güncel siyasi ve ekonomi konularında ilgi çeken yorumlar yapıyor hem de küçük yatırımcılara önerilerde bulunuyordu.
Son yıllarda, Türkinvest’ten öğrencisi Devrim Akyıl ve gazeteci Tamer Durak’la Youtube kanalında yayınlar yapan Ayan azımsanamayacak sayıda bir hayran kitlesine ulaşmıştı. Ayan, güncel olayları herkesin anlayabileceği sadelikte anlatırken aralara izleyenleri gülümseten anekdotlar serpiştirirdi.
Ayan Medya Günlüğü’ndeki yazar profiline, “Türkiye’de borsanın kurucularından. Evli ve 3 çocuk ve 3 torunlu. Şimdilerde emekli, eski mesleği ‘komünistliği’ yapıyor” yazmıştı.
İlgili linkler:
Türkiye’de doların serüveni yazısı: https://medyagunlugu.com/haber/turkiyede-dolarin-seruveni-tamami-40446
Medya Günlüğü söyleşisi: https://medyagunlugu.com/haber/devletle-yataga-girmem-41879
Medya Günlüğü’nde yayınlanan yazıları: https://medyagunlugu.com/yazar/nasrullah-ayan
Youtube kanalında yayınlanan son videosu: https://www.youtube.com/watch?v=slMR8oYxvlM
Yayınlanan son söyleşisi: https://kronos35.news/tr/borsa-krali-nasrullah-ayan-turkiyenin-en-buyuk-sansi-hadi-kara-para-demeyelim-gri-para/