Türkiye’de son yıllarda özellikle siyasetin gündeminden düşmeyen bir kavram var: Liyakat. Ancak bu konu sadece siyasetle sınırlı değil, pek çok sektörde, tabii medyada da liyakat sorunuyla karşı karşıyayız.
Sözcü gazetesinin internet sitesinden bir haber:
“Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla bilinen ve Ukrayna işgalinde önemli bir yere sahip olan Çeçen lider Ramazan Kadirov, görevini bırakacağını duyurdu. Kadirov, Rusya Federasyonu’na bağlı Çeçenistan’ın üçüncü devlet başkanı olarak 2011 yılından beri ülkeyi yönetiyor.”
Rusya Federasyonu’nun bize karmaşık gelebilecek bir idari yapısı, Türkiye’de hemen hemen hiç bilinmeyen bir sistemi var. Ortalama bir okur Rusya’daki ya da başka bir ülkedeki idari yapıyı bilmek zorunda olmadığına göre bu konuda görev medyaya düşüyor.
Sözcü’nün haberinde iki önemli hata var.
Birincisi Kadirov’dan “devlet başkanı” diye söz ediyor, ikincisi Çeçenistan bağımsız bir devletmiş gibi “ülke” diyor.
Çeçenistan elbette bağımsız bir devlet değil, Rusya Federasyonu içinde yer alan bir cumhuriyet. Çeçenistan devlet olmadığı için “1 numaralı” yöneticisi de haliyle “devlet başkanı” değil “başkan.” Hatta, Rusçadan tam çeviri yapmak gerekirse, “başı” ya da “lideri.”
Sözcü’yü örnek gösterdik ama genel bilgisizlik, ilgisizlik ve vurdumduymazlık nedeniyle medyada Çeçenistan’la ilgili haberlerde çoğu zaman aynı hatalar hep yapılıyor.