Home Günlük Yeni futbol sezonu anketi

Yeni futbol sezonu anketi

0

NG Araştırma’nın bugün başlayacak yeni futbol sezonuyla ilgili olarak 20-29 Temmuz 2022 tarihleri arasında 15 yaş üzeri, Türkiye genelinde 2101 kişinin katılımı ile online araştırma platformu benderimki.com üzerinden yaptığı anketin sonuçları: 

Araştırmaya katılan taraftarların dağılımını incelendiğinde ‘3 Büyükler’ olarak adlandırılan İstanbul takımlarının taraftarları katılımcıların oldukça büyük bir kısmını oluşturuyor. Katılımcıların %37’si Galatasaraylı, %31’i Fenerbahçeli ve %19’u Beşiktaşlı. Anadolu kulüplerimizden en çok katılım gösteren taraftarlar ise %4 ile Trabzonspor oldu. Geriye kalan %9’luk taraftar ise diğer takımları destekleyenlerden oluştu.

2022-2023 futbol sezonunun başlamasına sayılı günler kala takımlar transfer için yarışırken aynı heyecan taraftarları da sarmış durumda. Peki, katılımcıların önümüzdeki sezonda en büyük şampiyonluk adayı kim oldu?

Yeni sezona güçlü bir kadro ve yeni teknik direktörüyle giriş yapan Fenerbahçe %37’lik oranıyla ilk sırayı alırken, takımın başına Okan Buruk’u getiren Galatasaray ise %34’lük oranıyla 2. sırayı aldı. %18’lik oranıyla ise Beşiktaş 3. favori konumunda.

Araştırmaya katılanların %81’i takımının durumu ne olursa olsun sezon sonunda şampiyonluk kupasını kaldıracağını düşünüyor. Sevdiği takımı her zaman şampiyon gören katılımcıları hariç tutarak kalan kişilerin tahminlerine baktığımızda, Fenerbahçe %39’luk oranla şampiyonluk yarışında öne çıkıyor. Trabzonspor %16 ile Fenerbahçe’yi takip ederken, Galatasaray %15 ile 3. favori görülüyor.

Son 3 senedir her futbol sezonunun başında katılımcılara şampiyonluk tahminlerini soruyoruz. 3 senedir yaptığımız araştırmaların ortak noktası; en çok taraftarı olan kulüp Galatasaray olurken, şampiyonlukta öne çıkan takım ise Fenerbahçe oluyor.

Sezon başı itibarıyla katılımcıların %29’u ligin yeni ekibi Ümraniyespor’un küme düşmeye en yakın aday olduğunu belirtirken, %15’i ise Giresunspor’un ligde tutunamayacağını belirtiyor. %7’lik oy oranlıyla 3. aday ise İstanbulspor oldu.

Bu sonuçlar, lige yeni yükselen takımların başarılı olma ihtimalinin kamuoyu gözünde daha az olduğunu gösteriyor.

Katılımcıların, önümüzdeki sezon en başarılı teknik direktör tahminlerini incelediğimizde ilginç sonuçlar ortaya çıktı! Fenerbahçe’nin dünyaca ünlü yeni teknik direktörü Jorge Jesus, %24’lük oy oranıyla katılımcıların en büyük adayı durumunda, Okan Buruk %22’lik oranıyla 2. sırayı alırken, geçtiğimiz sezonu şampiyon tamamlayan Trabzonspor’un çalıştırıcısı Abdullah Avcı, %10 ile 3. sırada.

Beşiktaş’ın teknik direktörü Valerien İsmael %9, genç çalıştırıcı Emre Belözoğlu, %8 ve uzun yıllardır Sivasspor’u çalıştıran Rıza Çalımbay, %7’lik oranlarıyla diğer önce çıkan teknik direktörler oldu.

Süper Lig, 3 ay aranın ardından 5 Ağustos Cuma akşamı nihayet başlayacak. Fakat bu 3 aylık arada gördük ki futbol sezonuna ara verildiğinde bile kulüpler arasındaki yarış hız kesmiyor. Sezon başı itibarıyla hangi takımın daha fazla transfere ihtiyacı olduğunu taraftarlara sorduk.

Geçen sezon ligde 13. olarak hedeflerinin gerisinde kalan Galatasaray %35’lik oranıyla en çok transfer ihtiyacı olan takım olarak görülüyor. Fenerbahçe %15, Beşiktaş %11’lik oranlarıyla Galatasaray’ı takip ediyor. Bu kulüplerin bütçeleri itibariyle daha fazla transfer yapması olağan duruyor. Fakat hem UEFA’nın hem de Türkiye Futbol Federasyonu’nun koyduğu finansal kurallar ve son 1 senedeki döviz artışları nedeniyle transfer sezonu görülen ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekleşmeyebilir.

2020 Mart ayından itibaren ülkemizde görülen koronavirüs vakalarından dolayı birçoğumuzun yaşamı olumsuz yönde etkilendi. Bakalım katılımcılara göre böyle bir sağlık tehdidi maçları ve takımların performansını etkiler mi?

Katılımcıların %48’i, pandeminin futbolu etkilemeyeceğini düşünürken, %36’sı ise maçları ve takımların performansını etkileyeceğini düşünüyor.

Her 10 kişiden 4’ü ligimizdeki futbolun kalitesini beğeniyor. 3’ü ise futbolumuzu yeterli görmezken, geriye kalan katılımcılar ortalama bir seyir zevkimiz olduğunu düşünüyor.

Uzun yıllardır Avrupa’da başarıya hasret kaldığımız bu dönemlerde, kamuoyunda ligimizin kalitesi tartışılacak duruma geldi. Çoğu zaman Avrupa Liglerinde oynanan futbolu gıptayla izlediğimiz ise acı bir gerçek. Biz de katılımcılara bu liglerin seviyesine yükselmemiz için en önemli etkenlerin neler olduğunu sorduk.

Katılımcıların %40’ı altyapının gelişmesi gerektiğini ifade etti. %18’i ise bir futbol sistemi üzerinde istikrar yakalanması gerektiğini düşünüyor. Kaliteli transferler yapılarak kadro planlanması yapılması gerektiğini düşünenlerin oranı ise %14.

Geçen sene Türkiye Futbol Federasyonu tarafından alınan karar ile yabancı sınırı konusu tekrar gündeme geldi. Federasyon kararı gereği bir takımda sahaya çıkabilecek yabancı sayısı 8’e düşürüldü. Mevcut durumda her takımın kadrosunda 14 yabancı futbolcu bulunabiliyorken bu karar kulüplerin oldukça tepkisini çekti.

Katılımcılara bir takımda kaç yabancı olması gerektiğini sorduğumuzda verilen cevapların ortalaması 9 yabancı olarak dikkat çekiyor. Bu sonuç da federasyonun kararını destekler nitelikte. Yabancı sayısının sınırsız olması gerektiğini belirtenlerin oranı %16 olurken, %1’lik kesim ise takımlarda hiç yabancı oyuncu bulunmasını istemiyor.

2021 yılı son çeyreğinde başlayan kur dalgalanması günlük hayatımızı olduğu gibi, futbol ekonomisini de oldukça etkiledi. Özellikle de transfer işlemlerinin Euro üzerinde yapılması ve kulüplerin euro üzerinden borcu olması gelecek adına oldukça endişe verici.

Her 4 kişiden 3’ü döviz kurundaki artışların, futbol kulüplerini olumsuz etkileyeceğini düşünüyor.

Türkiye Futbol liglerinin kuruluşundan itibaren, daima 1. Lig’de yer alan ve 3 büyükler olarak adlandırılan, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın taraftar kitlesi oldukça fazla. Bu nedenle, bu takımların medyada diğer takımlara göre daha fazla göz önünde olması pek şaşırtıcı olmasa gerek. Fakat bu ön plana çıkarılma durumu diğer Anadolu kulüpleri ile arasında haksız rekabete yol açıyor mu?

Katılımcılara 3 büyükler dışındaki takımların medyada daha az yer bulmasının adil olup olmadığını sorduğumuzda cevaplar bir hayli ilginç. Katılımcıların büyük çoğunluğu 3 büyüklerin taraftarı olmasına rağmen, adil bulmayanların oranı %83 olurken, yalnızca %17’si bu durumu adil bulduğunu belirtti.

Türkiye’de futbol ortamının değişip, daha iyiye gidebilmesi için futbolun tüm paydaşlarının elinden geleni yapması gerekiyor. Futbolun en büyük paydaşı ise hiç kuşkusuz taraftarlar. Peki, taraftarlar Türkiye’de futbol ortamının değişmesi için 1 sezonluğuna bile olsa Anadolu takımlarını desteklemeye sıcak bakıyor mu?

Her 10 kişiden 7’si Anadolu takımlarından birini desteklemeyi kabul ediyor. 3’ü ise tuttuğu takımdan başkasını desteklemeyeceğini ifade ediyor.

Katılımcılara daha fazla rekabet için tüm takımların sezonluk bütçelerinin aynı olması hakkında düşüncelerini sorduk. Katılımcıların %48’i, tüm takımların aynı bütçede olması gerektiğini düşünürken, her takımın kendi oluşturduğu bütçeyle hareket edebilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı ise %52.

Katılımcılara, “Eğer bir müsabakada şike tespit edilirse; şikeye karışan her 2 takım da küme düşürülmeli mi?” sorusunu yönelttik. Her 10 kişiden 9’u takımların küme düşürülmesi gerektiğini belirtti.

Her 10 kişiden 8’i ise şikeye karışan futbolcuların profesyonel futbol kariyerinin bitirilmesi gerektiğini savunuyor. Bu sonuçlarda ülkemizdeki futbolseverlerin, şikeye karşı pek fazla tahammülünün kalmadığını gösteriyor.

(NG Araştırma)

Medya Günlüğü

Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Exit mobile version