Home MG Özel ‘Türkiye’deki nükleer silahlar Rusya’ya tehdit’

‘Türkiye’deki nükleer silahlar Rusya’ya tehdit’

0

Rus Milletvekili Andrey Gurulyov, İncirlik Üssü’nü kastederek, Türkiye’de konuşlanan Amerikan taktik nükleer silahlarının Rusya’nın güneyini tehdit ettiğini ileri sürdü.

Rossiya-1 kanalının canlı yayınına katılan Duma (parlamento) Savunma Komisyonu üyesi emekli general Gurulyov, Rusya’nın Belarus’a taktik nükleer silah yerleştireceği açıklamasını değerlendirdi. Gurulyov, “Bugün her taraftan bununla ilgili haykırışlar duyuyoruz. Ama ABD’nin taktik nükleer silahları sadece Batı Avrupa’da değil, Türkiye’de de var. Hem de Türkiye’de bu silahlar çok fazla sayıda var” dedi.

Gurulyov, “Türkiye’den Amerikan taktik nükleer silahları Krasnodar’a (Rusya’nın Karadeniz kıyısı) kolayca ulaşılabilir. Uçuş süresi de 20-25 dakika olacaktır. Bu tehdidi dikkate almalıyız” diye konuştu.

Rossiya-1 kanalının Kremlin Özel Muhabiri Pavel Zarubin’e konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı’nın Ukrayna’ya sağladığı silahlarla ilgili bilgi sahibi olduklarına dikkat çekmişti. Zayıflatılmış uranyumlu mühimmatın kullanılmasına karşılık vereceklerinin altını çizen Putin, Belarus’la, bu ülkenin topraklarına taktik nükleer silah konuşlandırma konusunda anlaşmaya vardıklarını söylemişti.

NATO’nun Türkiye dahil başka ülkelere taktik nükleer silah yerleştirdiğine işaret eden Rusya Devlet Başkanı, “Batı, bunu onlarca yıldır yapıyor. Onlar, çoktan müttefik ülkelerde, NATO ülkelerinde ve Avrupa’da kendi taktik nükleer silahını yerleştirdi. Bu silah, Almanya, Türkiye, Hollanda, Belçika, İtalya ve Yunanistan’da yerleştirilmiş durumda. Yunanistan’da bu silahın deposu var. Belarus ile nükleer silahların yayılmasının önlenmesine ilişkin uluslararası yükümlülüklerimizi ihlal etmeden aynı şeyi yapacağımız konusunda anlaştık” demişti.

İncirlik’te 50 füze

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’nın 2017 tarihli ‘Nükleer Silahlara İlişkin Veriler’ başlıklı raporuna göre ABD’nin Türkiye’de 50 nükleer silahı var.

Söz konusu nükleer silahlar, Washington ile Ankara arasında 1950’lerin sonlarında düzenlenen müzakereler sonucunda, 1960’ların başında yerleştirilmişti.

Bu silahlardan B61 tipi bombalar, halen Adana’daki İncirlik Hava Üssü’nde bulunuyor. NATO tarafından da baz alınan Amerikan Bilim Adamları Federasyonu’nun verilerine göre de Türkiye’deki B61 sayısının 50 olduğu tahmin ediliyor.

ABD merkezli sivil toplum örgütü Natural Resources Defense Center’ın raporuna göre ise, ABD’nin Avrupa’daki 480 nükleer silahından 90’ı İncirlik üssünde bulunuyor.

Stratejik-taktik farkı

Stratejik nükleer silahlar, stratejik hedeflere atılmak üzere tasarlanmıştır. Genellikle taktik nükleer silahlardan çok daha fazla güce sahip olan stratejik nükleer silahlar, savaş alanlarından uzakta, fırlatan devletin sivillerine ve ordusuna gelebilecek herhangi bir potansiyel hasardan uzakta kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Stratejik nükleer silah terimi genellikle yüksek veya kıtalararası bir menzilde fırlatılabilen nükleer silahları ifade eder.

Taktik nükleer silahlar (diğer bir deyişle stratejik olmayan nükleer silahlar) ise, Amerikan ve Rus nükleer cephaneliğinin yaklaşık yüzde 30-40’ını ve çeşitli diğer ülkelerdeki depoların yüzde 100’üne yakınını oluşturuyor. Havadan, denizden ve karadan fırlatılabilen silahlar da dahil olmak üzere stratejik nükleer silahlardan daha kısa menzilli kullanım için tasarlanmışlardır.

Fuad Safarov, Moskova

Türkiye’deki nükleer silahlarla ilgili makale

Medya Günlüğü

Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Exit mobile version