Home Köşe Yazıları Soru değil cevap

Soru değil cevap

0

Cumhur Deliceırmak, Girne

Üzüm benzer mi üzüme?

Üzüm üzüme benzer diyorsunuz ya, ondan soruyorum ve sorum size değil  .

Kendime.

Kendine sormadığı soruyu sormamalı insan hiç kimseye.

Nedir hiç kimse, kimdir?

En çok soran kimdir hem de lüzumsuz, gereksiz soruları.

Öğretmenler değil midir, yanıtı yüzyıl önce verilmiş soruların sorucusu?

Sorunca öğretmen “yedi artı sekiz” diye ya da “dünyanın en uzun nehri hangisi” diye, düşünmeye mi zorlamış olur öğrencileri?

Gülerim, öğretmenin ve karnenin, bakanlığın hallerine.

Bakanlığın haline güldükçe kendime de gülmüş olurum ve fakat kendime gülünce ne bakanlığa gülmüş olurum ne de öğretmene, öğretmenlere.

Soru mu istiyorsun a veli, sorsun öğretmen evlatçığına, sen bir sor bakalım kendine, niye öğrenci aile birliği değil de okul aile birliği kuruyorsun kendi kendine, el ele verip devlet ile geçiyorsun çocukların karşısına?

Kurumu değil mi okul devletin, yönetilen hükümet, bakan, müdür ve öğretmenler marifeti ile?

Ya çocuklar devlet kurumuna rehin mi ne ya da sustalı maymun eğitime, otur maymun kalk  maymun diye.

Sorar öğretmen soru niyetine, “KKTC’nin başkenti neresidir” diye, ya da “İstiklâl Marşını kim yazmıştır” veya “Fatih İstanbul’u hangi yıl fethetmiştir”, “Dünya Barış Günü hangi gündür” diye

Birbirine benzemez olması gereken  otuz- kırk öğrenci, nasıl da tıpkısının aynısı olur sınıfta cevapla birlikte. Hay sizin eğitim sisteminize ve sınavlarınıza sorularınıza!

Bir düşünün.

Düşünün öğretmen sınıftaki otuz – kırk öğrencisine dese ki Lekoşa ya da İzmir ve eklese, cevabı Lefkoşa / İzmir olabilecek bir soru sorsun her biriniz diye.

İçinden Kanlı Dere geçen şehir, Ege denizindeki liman şehri, ilk kurşunun atıldığı şehir, hisarlarla çevrili şehir, arkadaşım Recep’in yaşadığı şehir, okulumuzun olduğu şehir ve daha niceleri.

Sormak değil marifet çocuklara cevabı bin yıldır bilinen soruları.

Eğitimin derdi soran çocuklar olmalı.

Tutun mavi ile sarı karıştırılınca ne renk oluşur sorusundan da, öğretmen ne öğretir – ne öğretmeli sorusuna kadar milyon seçenek var, sormayı sorgulamayı dert edecek öğretmenler için.

“Yeşil” de, sayın öğretmen ve ekle, “cevabı yeşil olacak sorular bekliyorum sizden” diye, öğrencilerine ve gör soru çeşitliliğini, yapraklar ne renktirden tutun da, mavi ile sarı karışıtırılınca hangi renk ortaya çıkara kadar.

Ne olur ilk sınavda cevapları yaz öğretmen ve soruları iste çocuklardan.

Medya Günlüğü

Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Exit mobile version