Home Serbest Kürsü Gaz anlaşmasının perde arkası

Gaz anlaşmasının perde arkası

0

Türkiye ile Bulgaristan arasında doğal gaz alanında önemli bir iş birliği anlaşması imzalandı. 13 yıl süreli anlaşma uyarınca yılda yaklaşık 1,5 milyar metreküpe kadar bir gaz transferi söz konusu olacak. Eski BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım Twitter hesabından yaptığı paylaşımda anlaşmayı şöyle yorumladı:

Yaptığım çalışmalar sonucunda şunu gördüm: Bulgargaz ile BOTAŞ arasında imzalanan MOU yani Mutabakat Zaptı ile Bulgargaz Türkiye’deki LNG terminallerde altyapıyı kullanacak. BOTAŞ servis hizmetinde bulunacak. Dış politika açısından olumlu, Gaz Merkezi olma açısından eksi bir proje.

Bulgargaz Yunanistan’da DESFA kapasite ihalesine giriyor, Revithoussa terminalinden kapasite alıyordu. LNG’sini bu terminal vasıtasıyla ithal ediyordu. Ancak bu sene kapasite bedelleri geçen seneye göre 3-4 kat arttı.

Bulgartransgaz ise Yunanistan’ daki Alexandropolis FSRU terminal projesine ortak. Proje bittiğinde oradan Bulgaristan’a LNG alacaklardı. Botaş’in MOU’su stratejik açıdan Yunanistan’ karşı olumlu bir hamle.

Bulgargaz zaman zaman Botaş’ın Yunanistan a gaz sattığı Mytilineos’a ait gazı ve kapasiteleri de kullanıyor. Mytilineos Gazprom’la 2020 yılında 10 yıllık gaz alım anlaşması imzalamıştı. Bulgargaz Aralık’ta 10 yıllık LNG alım anlaşmasına çıkmıştı. BOTAŞ Bulgargaz MOU ise 13 yıllık.

Mitilineos Gazprom’ dan LNG ithalatına devam ediyor. AB’in Rus LNG ithalatına yönelik bir yaptırımı henüz yok.

9 Aralık 2022 Cumhurbaşkanı Erdogan, Bulgaristan C. Başkanı Radev ve Gazprom Başkanı Alexey Miller ile aynı günde bir araya gelmiş. Miller ve Radev birbirleriyle ayrıca görüştüler mi bilmiyorum. Radev ve Bulgar Enerji Bakanı Gazprom’la sempatiyle bakan isimler. İlginç

Böyle bir hamle olduysa bu Güneydoğu Avrupa’da Türkiye’nin konumunu güçlendirir. Bölgede konumunu güçlendiren Yunanistan’a karşı stratejik açıdan olumlu bir hamle olarak değerlendiririm

İlgilenenler için Bulgaristan’da Ocak 2023 Malkoçlar Stranca giriş kapasite bedeli günlük işlem yapacaksanız 2.7642 BGN/MWh yani 0,299 TL/M3, son tedarikçiler ve elektrik santrallarına gaz satabilecek lisanslı alıcılara gaz satış fiyatı ise 179.72 BGN/MWh yani 53,80 TL/M3’tür.

Medya Günlüğü

Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Exit mobile version