16.4 C
İstanbul
28 Mart 24, Perşembe
spot_img

‘Ey Özgürlük’ Sergisi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Müzesi’nde Türkiye’de Basın ve Düşünceyi İfade Özgürlüğü Görsel Sanatlar Sergisi #EyÖzgürlük! Sergisi’ni düzenlendi. 8-24 Aralık 2022 tarihleri arasında gazeteci ve sanatseverlerle buluşacak sergiye 28 fotoğraf, resim, seramik ve heykel sanatçısı katılıyor.

TGC üyeleri ile sanatseverlerin katılımıyla gerçekleşen serginin açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto şunları söyledi:

“İnsanın insana reva gördüğü kıyımlara karşı duran ünlü Fransız şairi Paul Eluard aynı zamanda bir barış aktivistiydi. Onun ‘Ey Özgürlük’ şiiri dünyanın her köşesindeki savaş karşıtlarına mücadele gücü aşıladı. Türkiye’de de Oktay Rıfat ‘Elleri Var Özgürlüğün’ şiiriyle Eluard’a eşlik etmiş oldu. Sanatçının yaratıları için özgür olmak baş koşuldur. Özgürlüğün tadını alamayan, özgürlüğün soluğunu içinde hissedemeyen sanatçının insanlık için kalıcı eserler vermesi beklenemez. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kültür Komisyonu bu perspektiften yola çıkarak ‘Ey Özgürlük’ sergisini sizlerin ve bütün meslektaşlarımızın beğenisine sunuyor. Sergi Manifestosunda da vurgulandığı gibi ülkemiz fevkalade güç koşullardan geçiyor. Sansürün yaşantımızın ayrılmaz bir parçası haline getirildiği, temel hak ve özgürlüklerin, adaletsizliğin, eşitsizliğin yerleştiği toplumda artık kaba gücün yasaları işliyor. Daha yaşanası bir dünya için bütün insanlığın sanatçılara gereksinimi var. Bu açıdan baktığınızda ‘Ey Özgürlük’ sergisinin tam da zamanıdır diye düşünüyorum.”

Küratörlüğünü Fatma Batukan Belge’nin üstlendiği sergi Murat Erdin, Aybeniz Ece Uçan, Cihan Oğuz, Erol Aktı, Esin Yolçınar ve Öznur Oğraş Çolak’dan oluşan Kültür Sanat Komisyonu tarafından düzenleniyor.

Sergi, Adviye Bal, Armağan Ulusoy, Asuman Aktüy, Aybeniz Ece Uçan-Esin Yolçınar, Aynur Karakaş Karaağaç, Bahri Genç, Beril Anılanmert, Buket Acartürk, Deniz Pireci, Didem Erk, Ercan Arslan, Erkan Özdilek, Fatma Batukan Belge, Filiz Yıldız, Güngör Güner, Haniyeh Aeini, Huri Aykut Ülker, Kaan Sağanak, Leman Kalay, Maryam Salahi, Mehmet Aksoy, Mehmet Dere, Meriç Hızal, Nurdan Arslan, Safiye Başar, Sebati Karakurt, Uğur Şahin ve Vedat Arık’ın eserlerinden oluşuyor.

TGC Basın Müzesi

Dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan TGC Basın Müzesi 9 Mayıs 1988 yılında hizmete açıldı. Müzenin binası Nezih Demirkent başkanlığındaki TGC Yönetim Kurulu ile İstanbul Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl arasında yapılan anlaşmayla 1983’de Cemiyet’e tahsis edildi. Harap haldeki bina TGC tarafından 1984-1988 yılları arasında bağışlarla restore edildi. Müze sadece vefat eden gazetecilerin değil, hayatta olan gazetecilerin de eserlerini ve kişisel eşyalarını sergiliyor. Şu anda 75 gazetecinin yağlı boya portresi Müze’de yer alıyor. Öldürülen Gazeteciler Galerisi’nde ise her siyasi görüşten 67 gazetecinin resmi ve fotoğrafı bulunuyor. Müze hem basın teknolojisi, hem de bu teknoloji ile üretilen gazetelerle, kitaplarla basın tarihimize ışık tutuyor. Müzenin gazetecilik ve iletişim alanında uzman bir kütüphanesi bulunuyor. Her yıl 5 bin araştırmacı kütüphaneden yararlanıyor. Müzede 35 bine yakın kitap gazetecilerin, öğrencilerin ve İstanbulluların ilgisine sunuluyor.

(TGC)

Medya Günlüğü

Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Medya Günlüğü
Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

İlginizi Çekebilir

4,757BeğenenlerBeğen
666TakipçilerTakip Et
11,281TakipçilerTakip Et

Popüler İçerikler