Home Günlük Ambargoya selam para basmaya devam

Ambargoya selam para basmaya devam

0

Ukrayna’yı işgal etmesinden hemen sonra Batı’nın ağır yaptırımlarına hedef olan Rusya, savaşın başlamasından bu yana geçen yaklaşık altı aylık sürede enerji kaynaklarının ihracından 158 milyar euro kazandı.

Finlandiya’daki Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi’nin (CREA) konuyla ilgili çalışmasında Ukrayna’nın 24 Şubat’ta işgal edilmesinin ardından petrol, doğal gaz ve kömür fiyatlarında büyük artışlar yaşandığı belirtildi.

Moscow Times gazetesinde yer alan habere göre, konuyla ilgili raporda, fosil yakıtların fiyatının artması hacim olarak azalmasına rağmen Rusya’nın ihraç gelirlerinin 2021’in çok üstüne çıktığı ve bütçeye altı ayda 43 milyar euro aktarıldığı vurgulandı.

Merkezin incelemesine göre, söz konusu dönemde Avrupa Birliği (AB) Rusya’dan 85 milyar euro, Çin 34.9 milyar euro, Türkiye ise 10.7 milyar euro değerinde enerji kaynağı ithal etti.

AB ülkeleri Rusya’dan kömür ithalatını sıfırladı ancak doğal gazda bir sınır belirlemedi.

Saniyede 3700 euro 

TürkRus.Com’da yer alan habere göre de, Fransız gazeteci François Lenglet Rusya’nın petrol ve doğal gaz satışından saniyede 3 bin 700 euro kazandığını hesapladı.

RTL kanalındaki programında konuyu değerlendiren Lenglet, yaptırımların Moskova’nın petrol ve doğal gaz gelirlerini düşürmek bir yana, daha da artırdığını söyledi.

Ukrayna krizi sonrası uygulanmaya başlayan yaptırımların ardından Rusya’nın yakıt ihracatından sağladığı gelirlerin yüzde 40 arttığını belirten Fransız gazeteci,  “Yaptırımlara rağmen değil, fiyatları artıran ve piyasa spekülasyonlarına yol açan yaptırımlar sayesinde. Biraz daha az hacim ancak çok daha yüksek fiyatlar, çok daha fazla para anlamına geliyor” dedi.

Lenglet, Rusya’nın yaptırımlar sayesinde kazanç sağladığı, Batılı ülkelerin vatandaşlarının ise kemer sıkmak ve artan enflasyonla mücadele etmek zorunda kaldıkları değerlendirmesini yaptı.

Avrupa ülkelerinin 24 Şubat’tan bu yana Rusya’ya 86 milyar dolar eurodan fazla ödeme yaptıklarına dikkat çeken gazeteci, bunun saniyede 3 bin 700 euroya denk geldiğini belirtti.

İlgili yazı: https://medyagunlugu.com/haber/avrupada-gaz-panigi-52283

Medya Günlüğü

Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Exit mobile version