Hakkımızda

Medya günlüğü, Türkiye’nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir site olmayı amaçlıyor.

Zaman ve koşulların hızla değiştiği bir ortamda gazeteciler hem yeniliklere uyum sağlamak hem de mesleğin kurallarına uymak ve saygı göstermek zorunda…

Artık köklü denebilecek bir geleneğe sahip olan Türk basını için yakın geçmişte dönüm noktası sayılan bazı gelişmeler yaşandı.

Bunlardan ilki, Asil Nadir’in 1980’lerin ortalarında basına girmesiyle “basın patronu” profilinin değişmeye başlaması oldu. Bu süreç o kadar hızlı ilerledi ki, 2000’lere gelindiğinde basın patronluğundan holding patronluğuna geçiş tamamlandı.

1990’ların başında CNN International’ın Körfez Savaşı’nı neredeyse canlı yayınlaması ve savaşın evlerimizin oturma odalarına taşınması, gazeteleri güncellik sorunuyla karşı karşıya bıraktı. Gazetelerin ertesi sabah verdiği haberler zaten 12 saat önce canlı olarak ekranlara geliyordu.

Aynı dönemde Türkiye’de özel televizyonların ortaya çıkması ve “magazin bakış açısı”nın yaygınlaşması, siyasi haberlere ağırlık veren gazeteleri alışık olmadıkları bir kulvara soktu.

Son dönüm noktası ise, internetin yaygınlaşması ve gündelik yaşamın tam ortasına yerleşmesi oldu. Özel televizyonlarla nedense onların kulvarında mücadele etme yolunu seçen ve doğal olarak başarısız olan gazeteler, internetin baş döndüren hızına karşı bir mücadele yöntemi henüz geliştiremedi…

Gazetelerin karşı karşıya kaldığı sorunları elbette küçümsememek gerekiyor, kaldı ki bu sorulara her ülkede yanıtlar aranıyor. Ancak, nasıl ki, yüzyıllar geçse de genel ahlak kuralları değişmiyorsa, gazeteciliğin kuralları da değişmiyor. Bu sorunlu dönemde gazeteciliğin en önemli silahlarından biri olan araştırmacı gazetecilikle özel haberin artık neredeyse hiç kullanılmadığını görüyoruz.

Böyle bir dönemde yayın hayatına atılan “Medya Günlüğü” gazeteciliğe ve gazetecilere gücü yettiğince sahip çıkma hedefini de önüne koyuyor.

Yayın hayatına medya eleştirisi yaparak başlayan Medya Günlüğü, zaman içinde dileyenin dilediği konuda yazabileceği özgür bir platforma dönüştü. Ayrıca, Rusya ve eski Sovyetler Birliği ile ilgili çok sayıda özel haber, yorum, analiz ve değerlendirmeye yer vermeye başlayarak Türkiye’de “Rusya haberleri” konusunda öne çıktı.

Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.

“Medya Günlüğü”nün kurucusu Cenk Başlamış 1963 yılında İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümünü bitirdi. Gazeteciliğe öğrenciyken 1983 yılında Türk Haberler Ajansı (THA) Dış Haberler Servisinde başladı, 1986 yılında Milliyet Dış Haberler Servisine geçti. Mihail Gorbaçov’un başlattığı reformların sonucu uluslararası kamuoyunun gözü Sovyetler Birliği’ne çevrilince 1989 yılında Moskova’ya atandı. Aralarında Gorbaçov ve Vladimir Putin’in de bulunduğu çok sayıda devlet başkanıyla özel röportajlar yaptı, yazı dizileri hazırladı, arşivde çalışmaları yaptı, Türk-Rus ilişkileri alanında yetkinleşti, makaleleri çok sayıda ülkede yayımlandı. Moskova’da görev yaptığı süre içinde 32. Gün ve CNN Türk’ün yanı sıra BBC, Deutsche Welle, İsveç ve Hollanda radyolarının Türkçe servislerine katkıda bulundu. 2010 yılı sonunda İstanbul’a döndü ve Milliyet’in yazı işleri müdürlerinden biri oldu, 2011 mayıs ayında gazetenin satışının ardından kendi isteğiyle ayrıldı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde “Haber Analizi”, “Medya ve Diplomasi” ve “Yeni İletişim Ortamları” dersleri verdi. “Kuğu Gölü Operasyonu: Sovyetleri Yıkan Darbe”, “Rusya’da Bir Çılgın: Jirinovski”, “Gorbaçov’dan Putin’e Rusya’nın Sırları” ve “Vladimir Vladimiroviç Putin: Rusya’yı Ayağa Kaldıran Lider” (Okay Deprem’le) kitapları yayımlandı. Ali ve Murat adlarında ikiz çocukları var. Sürekli basın kartı sahibi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi üyesi. İngilizce ve Rusça biliyor.

Medya Günlüğü ekibinin diğer üyeleri için tıklayın