Vatanından uzakta hayatını kaybeden şair Nâzım Hikmet 59. ölüm yıl dönümünde Moskova’daki mezarı başında anıldı.
Rus-Türk İş Adamları Birliği (RTİB), Moskova Yunus Emre Enstitüsü ve Moskova Nâzım Hikmet Kütüphanesi tarafından düzenlenen törene katılanlar anıt-mezara çiçek bıraktı. Yağmurlu bir havada yapılan törene Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar da katıldı.
Öğleden sonra ise, Hikmet’in yaşamı ve eserleri temalı “2. Uluslararası Bilimsel ve Uygulamalı Gençlik Konferansı” Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü’nde düzenlenecek.
Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ile Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü ve Rusya Beşeri Bilimler Üniversitesi’nin birlikte organize ettiği konferansta; “Nâzım Hikmet’in eserlerinde Hümanizm, Ulusallık ve Evrensellik” teması işlenecek.
Konferansa sanatçı yazar Zülfü Livaneli, Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü Doçenti Mariya Repenkova, Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Fahri Profesörü, felsefe doktoru Taimuraz Karayev konuşmacı olarak katılacak.
Moskova, St. Petersburg, Kazan, Rostov ve diğer şehirlerden konferansa katılan akademisyenlerin ve öğrencilerin sunumlarını yapacakları programda derece alanlara sertifika ve hediyeler verilecek.
Bu yıl “Nâzım Hikmet Dostluk Ödülü”, Türk Edebiyatının araştırılmasına, bilim ve eğitim alanındaki iş birliğinin pekiştirilmesine katkılarından dolayı, Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü Doçenti Repenkova’ya, 4 Haziran akşamı, Puşkin Tiyatrosu’nda verilecek.
Türkiye’deki etkinlikler
Evrensel’in haberine göre, bugün 13.00’te İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Sanatçılar Parkı’ndaki Nâzım Hikmet Anıtı’nın önünde anma etkinliği gerçekleştirilecek. Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, Beşiktaş Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen programda; Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Tiyatrocu Altan Gördüm, Nâzım Hikmet şiirleri okuyacak, Mazlum Çimen şarkılar seslendirecek.
Dikili Belediyesi ve Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ortak etkinliği yarın saat 19.00’da “Çocukların Barışı” sergisiyle başlayacak. Vakıf Danışma Kurulu Üyesi, Araştırmacı Gazeteci Barış Terkoğlu “Nâzım Hikmet’in Vatandaşlık Hakkı” adlı söyleşiye konuşmacı olarak katılacak. Nebil Özgentürk ve Bir Yudum İnsan ekibinin hazırladığı “Nâzım Hikmet 120 Yaşında, Nâzım Hikmet Vakfı 30 Yaşında” belgesel gösteriminin ardından Serenad Bağcan anmada Nâzım Hikmet şarkıları seslendirecek.
Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Kuzguncuk’taki Validebağ Korusu’nun bütünlüğünün korunması için sürdürülen direnişte Nâzım Hikmet’i anacak. 4 Haziran saat 14.00’te Validebağ Korusu’ndaki anmada Nâzım Hikmet şiirleri okunacak.
Ataşehir Belediyesinin düzenlediği Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri, yarın başlıyor. Şiir Günlerine Türkiye’den ve yurt dışından birçok şair katılacak. Şiir Günlerinin bu yılki onur konuğu ise, Akademisyen, Şair ve Yazar Cevat Çapan… Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Adalar Vapuru ve Ataşehir Amfili Park’ta üç gün boyunca şiirler okunacak, şarkılar söylenecek ve şaire duyulan sevgi her yerden yankılanacak. İstanbul’un simgelerinden Şehir Hatları vapuru da Şiir Günlerinde bir günlüğüne “Şiiriçi Hatları Vapuru”na dönüşecek. Onur konuğunun Akademisyen, Şair ve Yazar Cevat Çapan, festival direktörünün Usta Şair Haydar Ergülen olduğu Şiir Günleri, 3 Haziran’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenecek olan gala gecesiyle başlayacak. Gecede, Ataşehir Belediyesi Gençlik Orkestrası eşliğinde, Feryal Öney, Hakely Nakao, Hüseyin Turan, Metin & Kemal Kahraman, Hüsnü Arkan ve İlkay Akkaya konser verecek.