ASELSAN Strateji Yönetimi Direktörü Sami Duman’ın, tasam.org’da yayınlanan 8. İstanbul Güvenlik Konferansı’nda yaptığı açılış konuşması:
Türkiye, Avrupa’dan Orta Asya’ya uzanan kulvarda; değerli endüstriyel yetkinlikleri, kritik kuruluşları, yetkin üniversiteleri ve altyapısı ile dünyada önemli bir rol oynamaktadır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da geçtiğimiz günlerde açıkladığı “Türkiye Yüzyılı Vizyonu“ çerçevesinde ülkemiz zorlu stratejik jeopolitik konumunda gösterdiği başarı ile ulusal güvenlik planında dönüşüme giden ülkelerin kılavuzu olacak, ülkemizin siyasi ve ekonomik bir güç olarak küresel düzeydeki yükselişi devam edecektir. Adalet, refah, istikbal, huzur, verimlilik, değerlerine inanan her birey ve devletin, bu yüzyılın doğal paydaşları olacağına inanıyoruz.
Türkiye; büyük ekonomisi, bölgesel askerî ve siyasi gücüyle dünyada eşsiz ve çok önemli bir müttefik olarak ön plana çıkmaktadır. ASELSAN; ülkemizin uluslararası ittifaklarda eşsiz katkılar sunmasına, sınır ve sahillerini tehditlere karşı korumasına, hem savunma hem de sivil alandaki yüksek teknolojiye dayanan, yerli ve millî sistem/ürün ve çözümleri ile her zaman destek olmaktadır.
Barışı korumak için savunma sistemlerinin güçlü olması gerekliliği gözden kaçırılamaz bir gerçektir. Türk Savunma Sanayi, ülkemizin barışçıl diplomasisi ve işbirlikçi yaklaşımının en önemli bileşenlerindendir. Devletimiz, dost ve kardeş ülkelerle iş birliği süreçlerini pekiştirilmekte, müttefik ülkelere savunma ve sivil sistemler kapsamında fayda sağlamaktadır.
Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; yurt içinde huzurun ve emniyetin, milletlerarası barışın ve güvenliğin sağlanması ideali doğrultusunda, geçmişte ve günümüzde pek çok kritik Barışı Destekleme Harekâtı’na önemli katkılar sağlamıştır. ASELSAN’ımız kritik AR-GE faaliyetleri ile sürekli olarak gelişmekte ve güçlü Türk Ordusu’nun her türlü ihtiyacına yerli ve millî çözümler sunarak, ülkemizin savunma sistemleri kapsamında bağımsızlığı için önemli katkı vermektedir.
Teknolojik yetkinliklerin savunma ve sivil alanlarda ikili kullanımı ise küresel çapta dikkat çeker hâle gelmiştir. Bizler bu kapsamda; savunma alanında geliştirdiğimiz kritik teknolojileri sivil alana da yansıtıyoruz. ASELSAN’ımızın yaptığı kritik açılıma dikkat çekmek istiyorum. Dijital Türk Lirası için ilk adım atılmış olup bunun ülkemiz için büyük önem arz ettiği değerlendirilmektedir. TCMB öncülüğünde “Dijital Türk Lirası İş Birliği Platformu“nda çalışmalara başlanmıştır.
Savaşlar ve mücadeleler anlayışı kavramında da küresel bir dönüşüm yaşanmaktadır. Savaşlar ve mücadeleler artık büyük oranda siber silahlarla ya da konvansiyonel yöntemlerin dijital yapılarla güçlendirilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Ülkemizin sahip olduğu verileri ve ürettiği bilgileri; sınırlarımızı ve vatanımızı koruduğumuz gibi korumazsak, geleceğe güvenle bakmamız mümkün olamaz. Verilerimizi, vatanımızı koruduğumuz gibi korumalıyız. SSB Başkanımız Sayın Prof. Dr. İsmail Demir’in de belirttiği gibi; bugünün dünyasında teknolojiye ve veriye hükmedenler, veriyi dijital ortamda üreten, kullanan ve saklayanlar tüm unsurlara da hükmedebilecektir. Dolayısıyla, Siber Vatan’daki mücadele de ulusal güvenliğin sağlanmasında önemli bir adım teşkil etmektedir.
Yazının tamamı için tıklayın