Türk-Rus ilişkileri testi

Türk-Rus ilişkileri testi

13 Nisan 2020 Pazartesi  |   MG Özel


1-Sovyet lideri Mihail Gorbaçov, 1986 yılı ortalarında Moskova’ya giden Başbakan Turgut Özal’la neden görüşmedi?* 

A) Hasta olduğu için 

B) Moskova dışında bulunduğu için 

C) Görüşme talebi gelmediği için 

D) Unuttuğu için 

2-Türkiye Moskova ile ilk doğal gaz anlaşmasını hangi tarihte imzalamıştır? 

A) 1996 

B) 2005 

C) 2000 

D) 1986 

3-Ankara’ya resmi ziyaret yapan ilk Rus (Sovyet) lideri hangisidir**? 

A) Aleksey Kosigin 

B) Leonid Brejnev 

C) Vladimir Putin 

D) Boris Yeltsin 

4-Türkiye ile Rusya hangi tarihte diplomatik ilişki kurmuştur?***

A) 1711 

B) 1492 

C) 1907 

D) 1923 

5-Rus politikacı Vladimir Jirinovski Türkiye’de neden tutuklanmıştır? 

A) Komünizm propagandası yaptığı için 

B) Vize süresi geçtiği için 

C) Kavgaya karıştığı için 

D) Atatürk’e hakaret ettiği için 

6-Aşağıdakilerden hangisi Moskova’da büyükelçilik yapmamıştır? 

A) Volkan Vural 

B) Nabi Şensoy 

C) Hasan Esat Işık 

D) Mevlüt Çavuşoğlu 

7- İki ülke arasındaki PKK-Çeçen gerginliği döneminde, “Kendileri camdan evde oturanların etrafa taş atmamaları gerekir" diyen Rus büyükelçi hangisidir? 

A) Aleksey Yerhov 

B) Andrey Karlov 

C) Albert Çernişov 

D) Aleksandr Lebedev 

8- 24 Kasım 2015’te düşürülen Rus uçağı Türk hava sahasını ne kadar süreyle ihlal etti? 

A) 1 dakika 

B) 3 dakika 

C) 17 saniye 

D) 45 saniye 

9- Türk inşaatçıların 1980’lerin sonunda Moskova’da aldığı ilk önemli proje hangisiydi? 

A) Petrovskiy Pasajı 

B) Moskova Oteli 

C) Kremlin hizmet binası 

D) Bolşoy Tiyatrosu ek binası


10- Moskova’da büro açan ilk Türk gazetesi hangisidir? 

A) Hürriyet 

B) Cumhuriyet 

C) Sabah 

D) Milliyet 

11-  AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2002 yılındaki ilk Moskova gezisinde program dışı nereye gittiği için akşam yemeğine geç kaldı?

A) Nazım Hikmet'in mezarı

B) Moskova Fenerbahçeliler Derneği

C) Kızıl Meydan

D) Rizeliler Derneği

12- Lenin Mozelesi'ni ziyaretinden sonra "Lenin'i ölü görmek güzel" diyen politikacı hangisidir?

A) Ahmet Davutoğlu

B) Yıldırım Akbulut

C) Hilmi Gürel

D) Bülent Arınç

13-THY Moskova uçuşlarına ne zaman başladı?

A) 1990

B) 1988

C) 1993

D) 1999

14-Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1 Eylül 2004 için planlanan ilk Türkiye ziyaretini hangi nedenle erteledi?

A) Beslan'daki terör eylemi

B) Sibirya'daki şiddetli deprem

C) Uçağının arızalanması

D) Kolunun kırılması

15- Moskova'da açılan ilk Türk hipermarketin adı neydi?

A) Migros

B) Şok

C) Ankara Pazarı

D) Ramstore

 

Cevap anahtarı ve notlar:

1 B, 2 D, 3 C, 4 B, 5 A, 6 D, 7 C, 8 C, 9 A, 10 D, 11 B, 12 D, 13 A, 14 A, 15 D

* Gorbaçov aslında siyasi nedenlerle Özal'la görüşmek istememiş, Moskova dışında bulunması resmi gerekçe olarak açıklanmıştı.

** Sovyet Devlet Başkanı Nikolay Podgornıy 1972 yılında Ankara'yı ziyaret etmişti. Ancak o dönemde devlet başkanlığı sembolik görevdi. 

** Bazı kaynaklara göre 1497

Etiketler:  Rusya