Rusya bilgi testi

Rusya bilgi testi

7 Ocak 2020 Salı  |   Günlük

Rusya uzun yılbaşı tatilinde. 10 Ocak'a kadar iş hayatının kepenkleri indi. Haber trafiği de minimumda. Biz de bunu fırsat bilip, güncelin dışında Rusya'ya dair okuma notları, ilginç veriler-bilgiler derleyerek tatil günlerinizi renklendirmeye niyetlendik. Yaşadığımız yerin tarihinden, kültüründen ilginç detaylar da bilmek fena olmaz. İşte bunun için minik bir test hazırladık. Yanıtlamayı deneyin, sonra da en altta doğru şıklarla kontrol edin. 

1. Efsanevi Fransiz “Chanel no.5” parfümü ile Rusya’yı birbirine bağlayan bir gerçek vardır. Nedir bu? 

a) Bu parfümü icat eden kişi Moskovalı göçmen olan Ernest Bo’dur. 

b) Bu parfüm ilk Rusya’da üretilmiştir. 

c) Coco Chanel, Rusya’nın manzaralarından esinlenmiştir ve bu da yeni bir kokuyu keşfinde etken olmuştur. 

d) Bu parfümün içeriğinde Sibirya çam reçinesi kullanılır. 

2. Kırım’a bağlı Balaklav şehrinde 1915 yılında bir gece içinde 20 deniz foku aninden ortadan kaybolmuştu. Bu olayın nedeni neydi? 

a) Açlıktan telef oldular. 

b) Bunların orduya çalışan özel eğitimli foklar olduğunu öğrenen Alman casusları tarafından zehirlenmişlerdi. 

c) Mayına çarpmışlardı. 

d) Tifüs salgınına kurban gitmişlerdi. 

3. Rusya ordusunda füze birlikleri komutanının nöbet yerinde neden resmen balyoz bulundurulur? 

а) Gerekli olması halinde işgalcileri geri püskürtmek için. 

b) Tehlike anında özel bir gonga vurmak için. 

c) Suçlu askerleri cezalandırmak için. 

d) Gizli kodun çalışmaması halinde askeri talimatların bulunduğu kasanın kildini kırmak için. 

4. Rus bilim insanı Vasiliy Petrov parmaklarındaki deriyi yüzmüş olması ile ünlüdür. Neden bunu yapmıştı? 

а) Dini inanışlarından dolayı kendine bilinçli olarak acı çektiriyordu. 

b) Fakir olduğundan mürekkep alamadığı için çizimlerini kanla yapardı. 

c) Parmak derisini hücreleri incelemek için kullanmıştır. 

d) 19 yy başında ampermetre henüz icat edilmediği için elektrik akımının gücünü bu şekilde kontrol ederdi. 

5. Eski Yunan efsanelerine göre Ölüler Krallığı’nda Styx Nehri akar. Rusya’da gerçekten bu adı taşıyan bir nehir vardır. Nerede? 

а) Moskova yakınlarında. 

b) Perm’de. 

c) Uzak Kuzey’de. 

d) Soçi’de. 

6. Eski Slavlar kime Rus derdi? 

а) İskandinavlara. 

b) Doğu slav kabilelerine. 

c) Hristiyanlara. 

d) Köylülere. 

7. Rusya’daki kiliselerde çanların verdiği güzel sese ahududu denir. Neden? 

а) Ahududunun olgunlaştığı yaz sonunda çanlardan böyle ses çıkar. 

b) Çan sanatının merkezi sayılan Belçika’nın Mehelen şehrinden dolayı. 

c) Eski zamanlarda çanları ahududu rengine boyadıkları için. 

d) Çanların ahududuyu andıran biçimlerinden dolayı 

8. Lenin, Stalin ve diğer SSCB liderlerine ‘vojd’ (reis, önder) derler. ‘Vojd’ kelimesi modern Rus kanunlarında da kullanılır. Kime bu isim verilebilir? 

а) Devlet başkanına. 

b) İktidar partisi liderine. 

c) Yakutiya’daki yerleşim birimlerinden birinin başkanına. 

d) Yerel İdare Başkanına. 

9. Rus rublesi dünyada parasal sitemlerin tarihinde  ‘yenilikçi’ olarak adlandırılabilir. Neden? 

а) Ruble 1202 yılında altından basılan ilk para birimi olmuştur. 

b) Ruble 100 birime  (kopeyk - kuruş) denk gelen ilk para birimidir. 

c) Ruble 1811’de kağıda basılan ilk para birimi idi. 

d) Ruble ideal daire şeklinde olan ilk para birimi idi. 

10. Aleksandr Nevskiy (1220-1263) Novgorod’un büyük prensi ve Rus savaş kahramanı olarak önemlidir. Tatar ve Moğol yenilgilerinin ardından kime karşı elde ettiği zaferler Rusya’nın dirilişini başlatmıştı?  

а) Alman işgalciler. 

b) Venedik korsanları 

c) Töton Şövalyeleri. 

d) Moğollar. 


Doğru yanıtlar: 1-a, 2-b. 3-d, 4-d, 5-b, 6-a, 7-b, 8-c. 9-b, 10-a

(TürkRus.Com)