Karabağ bilgi testi

Karabağ bilgi testi

20 Ekim 2020 Salı  |   MG Özel

1-Karabağ nerededir? 

A) Türkiye sınırında 

B) Rusya-Azerbaycan sınırında 

C) Azerbaycan-Ermenistan sınırında 

D) Nahçıvan'ın batısında 

2- Karabağ'ın yüzölçümü ne kadardır?

A) 4 bin 400 kilometrekare 

B) 40 bin kilometrekare 

C) 110 bin 780 kilometrekare 

D) 2 bin 200 kilometrekare 

3-Karabağ'ın başkentinin Türkçe adı nedir 

A) Füzuli 

B) Bahçesaray 

C) Hankenti 

D) Şuşa 

4-Tarih boyunca Karabağ'da hüküm sürmemiş devlet hangisidir? 

A) Osmanlı 

B) Rusya 

C) Ak Koyunlular 

D) Harezmşahlar  

5-Hukuki olarak şu andaki statüsü nedir? 

A) Azerbaycan'a bağlı özerk cumhuriyet 

B)Ermenistan'a bağlı vilayet 

C) Azerbaycan-Ermenistan ortak yönetiminde 

D) Doğrudan Azerbaycan'a bağlı 

6-Karabağ'ın bağımsızlığını hangi ülke(ler) tanıyor? 

A) Ermenistan 

B) Rusya-Ermenistan 

C) BM üyesi 67 ülke 

D) Hiçbiri 

7-Karabağ parlamentosu hangi tarihte bağımsızlık kararı aldı? 

A) 1988 

B) 1990 

C) 1995 

D) 2010 

8-AGİT  Minsk Grubu'nun eş başkanlıklarını hangi ülkeler yapıyor? 

A) ABD-Rusya-Fransa 

B) Rusya-Türkiye 

C) ABD-Rusya 

D) ABD-Fransa-İngiltere 

9-Hangi politikacı Karabağ'ın liderliğinden Ermenistan başkanlığına geçmiştir? 

A) Levon Ter-Petrosyan 

B) Serj Sarkisyan 

C) Robert Koçaryan 

D) Nikol Paşinyan 

10-Aşağıdakilerin hangisi Ermenilerin işgali altındaki Azerbaycan topraklarından değildir? 

A) Şuşa 

B) Ağdam 

C) Zengilan 

D) Gence 

11-Hangi Türk başbakanı Karabağ'ı ziyaret etmiştir? 

A) Turgut Özal 

B) Necmettin Erbakan 

C) Tansu Çiller

D) Hiçbiri 

12-2005 sayımına göre Karabağ'da yaşayan Azerbaycanlı sayısı kaçtır? 

A) 0 

B) 7 bin 387 

C) 8 bin 

D) 6 

13- Aşağıdakilerden hangisi Karabağ'ın Ermenice adlarından biridir?

A) Hayastan

B) Hayk

C) Artsah

D) Aluank

14- Hangi ülke 1992 yılındaki Hocalı katliamını "soykırım" olarak kabul etmemiştir?

A) Slovenya

B) Panama

C) Sırbistan

D) Fransa

15-Karabağ'ın işgali üzerine Türkiye Ermenistan'a hangi yaptırımı uygulamaya başladı?

A) Sınırı kapattı

B) Tanıma kararını çekti

C) Ermenistan vatandaşlarının girişini yasakladı

D) Ermeni liderler için "kırmızı bülten" çıkardı

 

Fotoğraf: Hankenti

 

Cevap anahtarı: 1C 2A 3C 4D 5D 6D 7A 8A 9C 10D 11D 12D 13C 14D 15A
 

Etiketler:  Kafkasya