İlhan İlmenöz
Futbolu diğer takım sporlarından ayıran en büyük özelliği bence her sonuca açık olmasıdır. Bazen çok zayıf bir takım kendisinden çok daha güçlü bir takım karşısında hiç umulmadık sonuçlar alabilir. Örneğin bu basketbol ve voleybolda çok nadir görülen bir durumdur.
Katar’da yapılmakta olan Dünya Kupası ilk tur karşılaşmalarında ilginç sonuçlar alındığını ve bazı favori takımların daha ilk turda elendiğini söylersek futboldaki bu sürprizlerin aynı zamanda bir cazibe merkezi olduğunu abartmış olmayız sanırım.
Daha maçlar başlamadan gruplara bakınca ilk 2’ye girecek favori takımlar olduğu düşünülse de maçlar oynandıktan sonra durum değişti. İsterseniz önce sırayla gruplara bakalım, bir üst tura çıkan takımları ve son 16 eşleşmelerini şöyle bir analiz edelim.
A Grubu:
Bu grupta Ekvador iyi bir başlangıç yaparak önce ev sahibi Katar’ı yeniyor, Hollanda ile berabere kalarak 4 puanla son Senegal maçını bekliyordu. Bu maçta alınacak 1 puan bile Ekvador’u üst tura taşıyacaktı. Ancak son 20 dakikaya kadar umutlu olsalar da yedikleri gol onları kupa dışında bıraktı. Grupta favori Hollanda 1. olurken son maçında Ekvador’u geçen Senegal 2. olarak turu geçiyordu. Ev sahibi Katar ise “benim bu kupada ne işim var” der gibi sonuncu oldu. Turu son dakikalarda kaybeden Ekvadorlu futbolcuların gözyaşları ile dolu üzüntüsü de doğal olarak çok büyük oldu.
B Grubu:
Bu grupta İngiltere beklendiği gibi rahatlıkla 1.olurken 2’ncilik maçında ABD İran’ı geçerek adını üst tura yazdırdı. Politik olarak gergin geçmesi beklenen bu maçta herhangi bir olay çıkmadı. Galler ise bir varlık gösteremeyerek sonuncu oldu. Çok fazla sürprizlerin olmadığı bir gruptu.
C Grubu:
Bu grup en trajik ve heyecan dolu maçlara sahne oldu diyebilirim. Daha ilk maçta kupanın büyük favorilerinden biri olarak gösterilen Arjantin, Suudi Arabistan karşısında şok bir yenilgi alıyor, maç sonunda kaptan Messi başta olmak üzere tüm takım yerden yere vuruluyordu. Büyük bir sürprize imza atan Suudi Arabistan’da ise ülke çapında büyük bir coşku yaşanıyor, ertesi gün tüm ülkede tatil ilan edilirken futbolcular da kahraman gibi görülüyordu. Grubun diğer maçında ise Polonya ve Meksika berabere kalarak puanları paylaşıyordu.
İlk maçta beklemediği bir yenilgi alan Arjantin, ikinci maçında Meksika karşısında işi sıkı tutarak kazanmayı bildi. Polonya da Suudi Arabistan’ı yenerek 4 puanla grup liderliğine oturdu.
Son maçlar öncesi puan durumuna bakılırsa her takımın tur şansı vardı. Arjantin son maçında Polonya karşısında mutlak galibiyet parolasıyla işi şansa bırakmak istemiyordu. İlk yarıda Messi’nin kaçırdığı penaltı sonrası endişeler artsa da 2. yarı başlarında bulduğu gollerle turu lider olarak geçmeyi başardılar.
Grup sonuncusu olarak son maçına çıkan Meksika ise son dakikaya kadar kovaladığı tur şansını ne yazık ki 1 golle kaybetti. Maç sonu büyük üzüntü yaşayan Meksikalı futbolcular eğer bir gol daha atabilseler Polonya yerine 2. olarak üst tura çıkacaklardı. Birçok futbolsevere göre Meksika bu turu geçmeyi Polonya’dan daha çok hak etmişti. Bence de Meksika’ya yazık oldu.
D Grubu:
Bu gruba bakıldığında Fransa ile Danimarka’nın rahatlıkla üst tura çıkacağı düşünülse de Danimarka bir beraberlik ve sadece 1 gol atarak grup sonuncusu olarak elenirken Avustralya bir sürpriz yaparak grup ikincisi oluyordu. Tunus ise son maçında favori Fransa’yı yenmesine rağmen elendi. İlk iki maçını kazanan Fransa da gruptan rahatlıkla çıkarken Tunus karşısında as oyuncularını dinlendirme fırsatı buldu.
E Grubu:
En büyük sürprizlerin ve heyecanın yaşandığı grup ise tartışmasız bu grup oldu. Maçlar başlamadan kime sorsanız İspanya ve Almanya’nın rahatlıkla çıkacağını, aralarındaki maçın grup liderini belirleyeceğini söylerdi. Ancak öyle olmadı. İspanya ilk maçında Kosta Rika’yı 7 golle geçerken Almanya ise Japonya’ya yenilerek büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.
İkinci maçlarda İspanya Almanya ile berabere kalarak puanını 4 yaparken Almanya 2 maç sonunda sadece 1 puanla şansını son maça bırakıyordu. İlk maçında Almanya’yı yenerek büyük bir sükse yapan Japonya ise ikinci maçında Kosta Rika’ya yenilerek hem tur şansını zora soktu hem de Almanya ve Kosta Rika’yı umutlandırmış oldu.
Son maçlara gelindiğinde İspanya’nın Japonya’yı, Almanya’nın da Kosta Rika’yı yenmesine kesin gözüyle bakılırken maçlar oynanırken her takım dakika dakika ya bir üst tura çıkıyor ya da eleniyordu. Maçların daha başlarında İspanya ve Almanya rakipleri karşısında öne geçerken çoğumuz bu iş bitti düşüncesindeydi.
Ancak 2. yarılar başladığında önce Japonya arka arkaya 2 gol bularak İspanya karşısında 2-1 öne geçti. Gözler bir yanda da diğer maçtaydı. Bu maçta da Kosta Rika 2 gol bularak 2-1 öne geçince 2 dev Almanya ve İspanya tura veda etmiş görünüyordu. Maçları televizyondan izleyenlerin çoğu bu skorlara inanamazken Japon ve Kosta Rikalı taraftarlar sanki bir rüya alemi içindeydi. Japonlar için mutlu son olurken Kosta Rika arka arkaya yediği gollerle maçı 4-2 kaybediyor ve eleniyordu. Turnuvanın favorileri arasında gösterilen Almanya ise maçı kazanmasına rağmen averajla 3. olarak kupaya veda etti.
İspanya”nın son dakikalardaki isteksiz oyunu ise bazı çevreler tarafından eleştirilerek bunun bilinçli olarak yapıldığı ve Almanya’nın kupa dışında kalmasını istedikleri için böyle oynadıkları yorumları yapılmasına neden oluyordu. Elenen Alman futbolcuların maç sonu şaşkınlığı ve olayı sanki tam olarak kavrayamadıkları yüzlerinden okunuyordu.
F Grubu:
Bu grupta büyük favori olan Belçika 3. olarak eleniyor ve “altın jenerasyon” olarak adlandırılan yıldızlar topluluğu evine dönüyordu. Özellikle son Hırvatistan maçında Lukaku’nun kaçırdığı goller herhalde tribünlerde ve evlerinde maç izleyen Belçikalılara saç baş yoldurmuştur. Ülke içinde de Belçikalı futbolculara karşı büyük bir eleştiri ve karalama kampanyası olduğu söylenebilir. En büyük eleştiri ise maç sonunda istifa eden teknik adam Roberto Martinez’e yapılıyordu.
En büyük sürpriz ise grup lideri olan Fas’tan geldi. Grubu yenilgisiz lider tamamlayan Fas”ın ardından Hırvatistan da 1 galibiyet 2 beraberlik ile grubu 2. sırada bitirirken Kanada 3 maçını da kaybederek kupaya veda etti.
G Grubu:
Gruplar açıklandığında kupanın en büyük favorilerinden Brezilya”nın bu grubu lider tamamlaması kimseyi şaşırtmazdı ve öyle de oldu. İlk 2 maçını kazanan Brezilya, son Kamerun maçına yedeklerle çıkarak adeta “ne haliniz varsa görün, ikincilik işini de aranızda halledin, beni karıştırmayın” der gibiydi. Kamerun son dakikalarda bulduğu golle Brezilya’yı yenmesine rağmen gruptan çıkamadı.
Burada 2’ncilik İsviçre ve Sırbistan’ın aralarında oynayacakları maçla belirlenecekti. Bu iki takım arasında zaten 2018″den kalan bir gerginlik vardı ve bu maçın da tansiyonunun yüksek olacağını gösteriyordu.
2018″de İsviçre’nin Sırbistan’ı yenerken Kosovalı savaş mağduru ailelerin çocukları olan Shaqiri ve Xhaka’nın elleriyle yaptığı çift başlı kartal sevinci bu kez olmadı ama ilk golü atan Shaqiri’nin eliyle yaptığı “sus” işareti Sırpları çileden çıkarmaya yetti. Son dakikaları bir hayli sert ve gergin geçen maçta Sırplar ilk yarıda bir ara öne geçip umutlandılar ama maçı 3-2 kaybederek elendiler. İsviçre ise 2018’in rövanşını vermeyerek yoluna devam etti.
H Grubu:
Grubun favorisi Portekiz beklendiği gibi lider olarak maçlarını tamamlarken yıldızı Ronaldo da 5 kupada gol atan tek futbolcu olarak tarihe geçiyordu. Bu grupta 2’ncilik mücadelesi de son dakikaya kadar sürdü.
Son maçlar öncesi Portekiz’in ardında yer alan Gana, en şanslı takım konumundaydı. Son maçında Uruguay karşısında penaltı kazanmasına rağmen bunu değerlendiremeyince arka arkaya yediği gollerle 2-0 yenik duruma düştü.
Portekiz-G. Kore 1-1 devam ederken diğer maçta turu geçen Uruguay görünüyordu. Ancak maçı bırakmayan G. Kore, son dakikada bir gol daha bulunca ibre kendilerine döndü. Uruguay uzatmalarda 1 gol daha bulsaydı turu geçecekti ancak bunu başaramadılar. Açıkçası bu grubun en büyük hayal kırıklığı bence Uruguay olurken, Gana 12 yıl önce kendilerini kupa dışına iten Uruguay’dan da bir anlamda intikamını almış oldu.
Geçelim son 16 eşleşmelerine ve tahminlerime;
İlk eşleşme Hollanda-ABD maçında açıkçası bir favori göremiyorum. ABD taş gibi bir takım ve her ekibe kafa tutacak düzeyde bir futbol oynuyorlar. Hollanda ise grup maçlarında istediği oyunu oynayamadı. Bu maçta nasıl bir top oynayacaklar tam kestiremiyorum. O yüzden 3 ihtimalli bir maç diyorum. ABD kazanırsa benim için sürpriz olmaz.
Arjantin-Avustralya eşleşmesinde ise ağır ve kesin favori olarak Arjantin görünüyor. Eğer kaybederlerse ülkede yer yerinden oynar. Avustralya zaten bir üst tura çıkarak hedefini bir ölçüde gerçekleştirmiş sayılır. Bu maçta çok rahat olacaklardır. Eğer yenerlerse kupanın en büyük sürprizi olur. Banko Arjantin diyorum.
Fransa-Polonya karşısında kesin favori ve Polonya çağdışı bir futbol oynuyor. Fransa fark atar diye düşünüyorum. Banko maçlardan biri…
Aynı şekilde İngiltere-Senegal eşleşmesinde Senegal’in en küçük bir şansının olmadığını söyleyebilirim. İngiltere bu turu bence çok rahat geçecektir.
Japonya-Hırvatistan eşleşmesinde kim kazanırsa kazansın şaşırtmaz. Japonlar, Almanya ve İspanya gibi 2 devi yenerek buraya geldi. Şahsen kazanmalarını ve tarih yazmaya devam etmelerini isterim. Hırvatistan da kötü oynamıyor. Modriç önderliğinde iyi bir takımları var. O günkü form durumu skoru belirler. Maç uzatmaya da gidebilir.
Brezilya-G. Kore karşılaşmasını da tek ihtimalli bir maç olarak görüyorum. Çok çok büyük bir futbol talihsizliği yaşamazlarsa Brezilya turu rahat geçer.
Fas-İspanya maçı gerçekten çok ilginç bir maç olmaya aday. Bu iki ülkenin hem coğrafi ve tarihi bağları hem de İspanya’nın grup maçlarında rakibini seçti söylemleri bakalım nasıl sonuçlanacak? Kağıt üzerinde tabii ki İspanya favori ama Fas da kötü futbol oynamıyor. Yine de İspanya turu geçer gibi görünüyor.
Son eşleşmede ise Portekiz İsviçre ile karşılaşırken bu maçın da ortada olduğunu düşünüyorum. Birbirine denk iki takımın maçında günlük performansı daha iyi olan takım kazanır. Uzatmaya aday maçlardan biri olabilir.
Sonuç olarak, 2022 Katar Dünya kupasında heyecan giderek artıyor. Katar 2022’ye çok iyi gözle bakmayanlardandım ama maçlar oynandıkça değişik hikayeler yazılmaya başladı. Son 16 eşleşmeleri de hemen bugün başlıyor. Artık elemeli maçlar olacağı için en küçük hataya bile yer yok. Bakalım yeni sürprizler olmaya devam edecek mi?
Brezilya-İngiltere-Fransa-İspanya favori görülürken Arjantin”i de yabana atmamak gerek. Her ne kadar kötü oynadıkları düşünülse de sonuna kadar mücadele edeceklerini ve şanslarını zorlayacaklarını söyleyebilirim. İlk turda elenen Almanya ve Belçika ise kupanın şu ana kadar en büyük hayal kırıklıkları oldu.
Son bir not: Henüz bu kupaya damga vuracak yıldız bir futbolcu çıkmadı gibi… Sanırım bu kupa da böyle geçip gidecek…
Program ise şöyle;
03.12. 18:00 Hollanda-ABD
03.12. 22:00 Arjantin-Avustralya
04.12. 18:00 Fransa-Polonya
04.12. 22:00 İngiltere-Senegal
05.12. 18:00 Japonya-Hırvatistan
05.12. 22:00 Brezilya-Güney Kore
06.12. 18:00 Fas-İspanya
06.12. 22:00 Portekiz-İsviçre
Fotoğraflar: fifa.com