Cumartesi, 17 May 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
MG Özel

‘3. Dünya Savaşı’nın eşiğindeyiz’

Fuad Safarov
Son güncelleme: 17 Nisan 2025 12:44
Fuad Safarov
Paylaş
Paylaş

Rus Senatör Aleksey Puşkov, uluslararası alanda 3. Dünya Savaşı’nın başlamasına yakın bir durumun oluştuğunu, şu anda yaşananların ABD ile Sovyetler Birliği’ni nükleer savaşın eşiğine getiren Küba krizine benzediğini söyledi.

Tsargrad TV sitesine konuşan Rusya Federasyon Konseyi (Senato) Enformasyon Politikası Komisyonu Başkanı Puşkov, muhabirin “3. Dünya Savaşı’na yakın bir durumda mıyız?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Gerçekten çok yakınız. 1962’deki Küba Füze Krizi’nin yeni bir versiyonuna doğru ilerlediğimize inanıyorum. Fakat o dönem sadece iki devlet, Sovyetler Birliği ve ABD krize dahil olmuştu, Küba, faal bir katılımcı değildi. Sovyet lideri Nikita Kruşçev ile ABD Başkanı John F. Kennedy arasında herkesin işine yarayacak bir anlaşmaya varıldı ve yollarımız ayrıldı. Ancak 2-3 gün boyunca dünya nükleer savaşın eşiğine gelmişti.” 

“Şimdi, Orta Doğu ülkelerine kadar çok sayıda devletin dahil olduğu yeni bir Küba krizine doğru ilerliyoruz” diyen Puşkov, “Ekonomiyle ilgili konular veya örneğin Avrupa’ya, oradan da Ukrayna’ya gidebilecek veya gitmeyebilecek silah sevkiyatla ilgili konular var” diye devam etti.

Aleksey Puşkov

Puşkov, günümüzde yaşanan krizin özünde Rusya ile Batı arasındaki çatışmanın bulunduğunu söyledi.

Küresel savaşa Türkiye’nin dahil olduğunu öne süren Rus Senatör, “Rusya’ya yardım etmesin diye Amerikalılar tarafından tehdit edilen Çin gibi birçok ülke de bu çatışmaya dahil oluyor. Türkiye de dahil. NATO üyesi olmayan diğer birçok devlet de dahil. Bu da durumu çok zorlaştırıyor” dedi.

Puşkov, “Peki neden yeni bir Küba krizine doğru ilerleyebileceğimiz gerçeğinden bahsediyorum? Çünkü şu anda Rusya ve ABD arasında NATO’nun katılımıyla askeri temasın gerçekleşebileceği birkaç nokta var. Eğer NATO birlikleri ortaya çıkarsa bu noktalar Karadeniz ve Ukrayna toprakları olur. İşte bu iki bölgede tehlike söz konusu” diye konuştu.

Küba krizi

Dünyayı yöneten iki süper güç olan ABD ile Sovyetler Birliği’ni savaşın eşiğine kadar getiren krizin merkezinde Küba bulunuyordu. ABD’nin Küba lideri Fidel Castro’yu devirmekte kararlı olması üzerine Sovyetler Birliği destek amacıyla 1962 yılında Ada’ya füzeler yerleştirdi.

Dünyanın soluğunu keserek izlediği füze krizinden doğrudan etkilenen ülkelerden biri de Türkiye’ydi çünkü 1961 yılında Türk topraklarına Amerikan Jüpiter füzeleri yerleştirilmişti. İki süper gücün nükleer savaşın eşiğine gelmesi üzerine perde arkasında yoğun bir diplomatik pazarlık yaşandı. Moskova’yı son derece rahatsız eden Jüpiter füzeleri nedeniyle Türkiye de pazarlığın merkezindeki ülkelerden biriydi. Sonuçta Sovyetler Birliği Küba’daki füzelerini çekme kararı aldı, bunun üzerine Mart 1963’te de ABD, Türkiye’deki füzelerini söktü ve kriz son buldu. Gergin sürecin savaşsız atlatılması iki süper güç arasında bir yumuşama döneminin başlamasına kapıyı açtı.

EtiketlendiJeopolitikRusya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
YazanFuad Safarov
Takip et:
Rusya'da uzun yıllardır gazetecilik yapıyor. Türk-Rus ilişkileriyle ilgili çok sayıda özel haberin sahibi. Diplomasinin yanı sıra Rusya ile ilgili siyasi, askeri, ekonomi, kültür ve spor alanlarında binlerce habere imza attı. Arşiv çalışmalarıyla Türk-Rus ilişkileri tarihinden bilinmeyen belgeleri ilk kez yayımladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in her yıl sonunda düzenlediği basın toplantılarında sorduğu sorularla gündem yarattı. Azerbaycan asıllı Rusya vatandaşı.
Önceki Makale Kürtlerde müziğin dayanılmaz güzelliği
Sonraki Makale Erdoğan’la Putin görüştü

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

*MG Özel

Atatürk’e hayran Rus müzakereci

Fuad Safarov
17 Mayıs 2025
MG Özel

Moskova’dan “PKK” açıklaması

Fuad Safarov
14 Mayıs 2025
MG Özel

Rus-Türk tutanaklarında PKK

Fuad Safarov
14 Mayıs 2025
MG Özel

Rusya’da gözler İstanbul’da

Fuad Safarov
13 Mayıs 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?